Ciasto z truskawkami
Pyszne ciasto z budyniowym kremem, truskawkami i galaretką. Nie może go zabraknąć na stole podczas letnich spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wypróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 masło extra
- truskawki
- 3 galaretki truskawkowe
Przepis na biszkopt
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę.
- Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać.
- Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przepis na krem
- Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
- Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze