Ciasto Trzech Króli. Słodki wypiek z ciasta francuskiego

Kruche ciasto z doskonałym nadzieniem na 6 grudnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Trzech Króli to święto chrześcijańskie, które obchodzi się na pamiątkę króli, którzy podróżowali do Betlejem, aby pokłonić się maleńkiemu Chrystusowi. W tym dniu czcimy objawienie się Boga człowiekowi. Tradycyjnie w Kościele katolickim święto obchodzone jest corocznie 6 stycznia. Objawienie Pańskie należy do pierwszych świąt ustanowionych przez Kościół. We wczesnym chrześcijaństwie Święto Trzech Króli obchodzono na wschodzie jako święto Bożego Narodzenia. Jak w przypadku wszystkich ważnych świąt, także ze Świętem Trzech Króli związane są pewne tradycje kulinarne. Należy zaznaczyć, że obchodzone jest w wielu krajach – najpopularniejsze wypieki związane z tym świętem znane są z Francji.

Tradycyjne ciasto - Galette des Rois

Galette des Rois to ciasto, które wypieka się w święto Trzech Króli. Tradycję zapoczątkowano już w czasach antycznych. Był to jeden dzień w roku, kiedy niewolnicy mieli prawo krytykować swego pana. Według zwyczaju należało ukryć ziarenko fasoli w potrawach spożywanych tego dnia. Osoba, która odnalazła fasolę, na ten jeden dzień mianowana była królem. Chrześcijańskie święto Trzech Króli wypadające w tym samym czasie, przejęło tę tradycję – zaczęto dzielić się ciastem z dodatkiem ziarna fasoli. Galette des Rois jest nadzwyczaj proste w wykonaniu. Szczególnie, że ciasto francuskie kupimy w gotowych arkuszach w większości sklepów.

Wykonanie Galette des Rois - prosty przepis, który zachwyci każdego

Oto jakich składników potrzebujesz w celu upieczenia ciasta:
• 2 arkusze ciasta francuskiego
• 150 g mielonych migdałów
• 2 jajka
• 150 g masła
• 1 łyżka rumu lub koniaku, może być także aromat
• 100 g cukru

Najpierw należy wymieszać suche składniki: migdały oraz cukier. Możesz to zrobić w misce przy pomocy łyżki lub z pomocą miksera, następnie dodaj wcześniej rozdrobnione na kawałki masło i utrzyj. Na koniec dodaj oba jajka oraz odrobinę rumu, koniaku lub aromatu. Jajka najlepiej rozbić i roztrzepać w osobnej miseczce, aby małą porcję zostawić na koniec, w celu posmarowania ciasta. Dokładnie wymieszaj masę i odłóż ją na jakieś 20 minut w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po tym czasie rozkładamy oba kawałki ciasta francuskiego. Na jednym z nich dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy masę, omijając jedynie brzegi. Następnie na całość nakładamy drugą część ciasta i dokładnie sklejamy brzegi obu kawałków, aby masa nie wypływała. Wierzch ciasta warto delikatnie ponacinać. Należy jednak uważać, aby go nie rozciąć. Na koniec posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Zgodnie z tradycją możesz także pokusić się o włożenie do ciasta ziarenka fasoli lub całego migdała. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni przez około 20-30 minut. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał