Ciasto Trzech Króli. Słodki wypiek z ciasta francuskiego

Kruche ciasto z doskonałym nadzieniem na 6 grudnia.

Ciasto Trzech Króli. Słodki wypiek z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Fotolia

Trzech Króli to święto chrześcijańskie, które obchodzi się na pamiątkę króli, którzy podróżowali do Betlejem, aby pokłonić się maleńkiemu Chrystusowi. W tym dniu czcimy objawienie się Boga człowiekowi. Tradycyjnie w Kościele katolickim święto obchodzone jest corocznie 6 stycznia. Objawienie Pańskie należy do pierwszych świąt ustanowionych przez Kościół. We wczesnym chrześcijaństwie Święto Trzech Króli obchodzono na wschodzie jako święto Bożego Narodzenia. Jak w przypadku wszystkich ważnych świąt, także ze Świętem Trzech Króli związane są pewne tradycje kulinarne. Należy zaznaczyć, że obchodzone jest w wielu krajach – najpopularniejsze wypieki związane z tym świętem znane są z Francji.

Tradycyjne ciasto - Galette des Rois

Galette des Rois to ciasto, które wypieka się w święto Trzech Króli. Tradycję zapoczątkowano już w czasach antycznych. Był to jeden dzień w roku, kiedy niewolnicy mieli prawo krytykować swego pana. Według zwyczaju należało ukryć ziarenko fasoli w potrawach spożywanych tego dnia. Osoba, która odnalazła fasolę, na ten jeden dzień mianowana była królem. Chrześcijańskie święto Trzech Króli wypadające w tym samym czasie, przejęło tę tradycję – zaczęto dzielić się ciastem z dodatkiem ziarna fasoli. Galette des Rois jest nadzwyczaj proste w wykonaniu. Szczególnie, że ciasto francuskie kupimy w gotowych arkuszach w większości sklepów.

Wykonanie Galette des Rois - prosty przepis, który zachwyci każdego

Oto jakich składników potrzebujesz w celu upieczenia ciasta:
• 2 arkusze ciasta francuskiego
• 150 g mielonych migdałów
• 2 jajka
• 150 g masła
• 1 łyżka rumu lub koniaku, może być także aromat
• 100 g cukru

Najpierw należy wymieszać suche składniki: migdały oraz cukier. Możesz to zrobić w misce przy pomocy łyżki lub z pomocą miksera, następnie dodaj wcześniej rozdrobnione na kawałki masło i utrzyj. Na koniec dodaj oba jajka oraz odrobinę rumu, koniaku lub aromatu. Jajka najlepiej rozbić i roztrzepać w osobnej miseczce, aby małą porcję zostawić na koniec, w celu posmarowania ciasta. Dokładnie wymieszaj masę i odłóż ją na jakieś 20 minut w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po tym czasie rozkładamy oba kawałki ciasta francuskiego. Na jednym z nich dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy masę, omijając jedynie brzegi. Następnie na całość nakładamy drugą część ciasta i dokładnie sklejamy brzegi obu kawałków, aby masa nie wypływała. Wierzch ciasta warto delikatnie ponacinać. Należy jednak uważać, aby go nie rozciąć. Na koniec posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Zgodnie z tradycją możesz także pokusić się o włożenie do ciasta ziarenka fasoli lub całego migdała. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni przez około 20-30 minut. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów