Ciasto Trzech Króli. Słodki wypiek z ciasta francuskiego

Kruche ciasto z doskonałym nadzieniem na 6 grudnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Trzech Króli to święto chrześcijańskie, które obchodzi się na pamiątkę króli, którzy podróżowali do Betlejem, aby pokłonić się maleńkiemu Chrystusowi. W tym dniu czcimy objawienie się Boga człowiekowi. Tradycyjnie w Kościele katolickim święto obchodzone jest corocznie 6 stycznia. Objawienie Pańskie należy do pierwszych świąt ustanowionych przez Kościół. We wczesnym chrześcijaństwie Święto Trzech Króli obchodzono na wschodzie jako święto Bożego Narodzenia. Jak w przypadku wszystkich ważnych świąt, także ze Świętem Trzech Króli związane są pewne tradycje kulinarne. Należy zaznaczyć, że obchodzone jest w wielu krajach – najpopularniejsze wypieki związane z tym świętem znane są z Francji.

Tradycyjne ciasto - Galette des Rois

Galette des Rois to ciasto, które wypieka się w święto Trzech Króli. Tradycję zapoczątkowano już w czasach antycznych. Był to jeden dzień w roku, kiedy niewolnicy mieli prawo krytykować swego pana. Według zwyczaju należało ukryć ziarenko fasoli w potrawach spożywanych tego dnia. Osoba, która odnalazła fasolę, na ten jeden dzień mianowana była królem. Chrześcijańskie święto Trzech Króli wypadające w tym samym czasie, przejęło tę tradycję – zaczęto dzielić się ciastem z dodatkiem ziarna fasoli. Galette des Rois jest nadzwyczaj proste w wykonaniu. Szczególnie, że ciasto francuskie kupimy w gotowych arkuszach w większości sklepów.

Wykonanie Galette des Rois - prosty przepis, który zachwyci każdego

Oto jakich składników potrzebujesz w celu upieczenia ciasta:
• 2 arkusze ciasta francuskiego
• 150 g mielonych migdałów
• 2 jajka
• 150 g masła
• 1 łyżka rumu lub koniaku, może być także aromat
• 100 g cukru

Najpierw należy wymieszać suche składniki: migdały oraz cukier. Możesz to zrobić w misce przy pomocy łyżki lub z pomocą miksera, następnie dodaj wcześniej rozdrobnione na kawałki masło i utrzyj. Na koniec dodaj oba jajka oraz odrobinę rumu, koniaku lub aromatu. Jajka najlepiej rozbić i roztrzepać w osobnej miseczce, aby małą porcję zostawić na koniec, w celu posmarowania ciasta. Dokładnie wymieszaj masę i odłóż ją na jakieś 20 minut w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po tym czasie rozkładamy oba kawałki ciasta francuskiego. Na jednym z nich dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy masę, omijając jedynie brzegi. Następnie na całość nakładamy drugą część ciasta i dokładnie sklejamy brzegi obu kawałków, aby masa nie wypływała. Wierzch ciasta warto delikatnie ponacinać. Należy jednak uważać, aby go nie rozciąć. Na koniec posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Zgodnie z tradycją możesz także pokusić się o włożenie do ciasta ziarenka fasoli lub całego migdała. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni przez około 20-30 minut. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany