Ciasto szachownica z czekoladą

Nie tylko pyszne smakuje, ale przede wszystkim pięknie wygląda. Ciasto szachownica zasmakuje dużym i małym wielbicielom domowych słodkości.

Ciasto szachownica z czekoladąCiasto szachownica z czekoladą
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki

Masa:
1 litr mleka
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki

Dekoracja:
Kilka łyżek kakao
200 g mlecznej czekolady

Składniki

Dodatkowo potrzebne będą:
Forma o wymiarach 25x30 cm
Papier do pieczenia

Przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zacząć od ciasta. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na najwyższych obrotach miskera na jasną, puszystą masę. Wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Jednolite ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao i wymieszać. Pierwszą część przelać do formy i piec ok. 25 minut w 180 stopniach C. Z drugą częścią masy powtórzyć pieczenie lub wykorzystać drugą formę o takich wymiarach i piec ciasto jednocześnie. Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby łatwo było je pokroić. Czas na masę. Mąkę zmiksować ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a mleko zacznie gotować, wlać mieszankę mąki i mleka. Chwilę gotować, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu oraz stopniowo wsypywać wiórki kokosowe.
Biszkopty pokroić na sześć równych pasków, krem podzielić na trzy części. Kremem posmarować bok pierwszego paska i przyłożyć do niego kolejny – w drugim kolorze. Lekko dociskając dołożyć na dolną część ciasta jeszcze dwa paski i powtórzyć czynność na drugim i trzecim poziomie kostki w szachownicę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa zastygła. Ciasto kroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie, aby zachowało ładny kształt kostki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja