Trwa ładowanie...
d348he0
d348he0

Ciasto Śnieżny Puch. Zimowy smakołyk, który nie wymaga pieczenia

Przepis

Ciasto Śnieżny Puch to szybki i bardzo łatwy deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Jego smak przywodzi na myśl sernik na zimno, ale zdecydowanie nie wymaga tyle pracy. Śnieżny Puch jest słodki, puszysty i znika z talerzy szybko, niczym topiący się śnieg.

2.6
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Ciasto Śnieżny Puch
123RF
Składniki
  • 200 g herbatników typu Petit Beurre
  • 900 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,5 l wody
  • 120 g cukru pudru
  • wierzch ciasta: 50 g masła, 30 g cukru, 100 g wiórków kokosowych
Przepis

Przepis na formę i wymiarach ok. 21x26 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm

  • Formę wyłożyć formą spożywczą lub papierem do pieczenia i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  • Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
  • Zimną kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, ok. 300 g twarogu i dokładnie ubić.
  • Dodawać dalej partiami twaróg i dokładnie mieszać go ze śmietanką.
  • Na koniec wlać przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • Masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.
  • W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Podgrzewać, mieszając, aż wiórki się zrumienią.
  • Skarmelizowane wiórki wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta. Ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto Śnieżny Puch. Zimowy smakołyk, który nie wymaga pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d348he0

Podziel się opinią

11
13
Share
d348he0
d348he0
d348he0
d348he0
Więcej tematów
d348he0