Ciasto Śnieżny Puch. Zimowy smakołyk, który nie wymaga pieczenia
Ciasto Śnieżny Puch to szybki i bardzo łatwy deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Jego smak przywodzi na myśl sernik na zimno, ale zdecydowanie nie wymaga tyle pracy. Śnieżny Puch jest słodki, puszysty i znika z talerzy szybko, niczym topiący się śnieg.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- 200 g herbatników typu Petit Beurre
- 900 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 0,5 l wody
- 120 g cukru pudru
- wierzch ciasta: 50 g masła, 30 g cukru, 100 g wiórków kokosowych
Przepis na formę i wymiarach ok. 21x26 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm
- Formę wyłożyć formą spożywczą lub papierem do pieczenia i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.
- Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
- Zimną kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, ok. 300 g twarogu i dokładnie ubić.
- Dodawać dalej partiami twaróg i dokładnie mieszać go ze śmietanką.
- Na koniec wlać przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
- Masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.
- W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Podgrzewać, mieszając, aż wiórki się zrumienią.
- Skarmelizowane wiórki wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta. Ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze