Ciasto Śnieżny Puch. Zimowy smakołyk, który nie wymaga pieczenia

Ciasto Śnieżny Puch to szybki i bardzo łatwy deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Jego smak przywodzi na myśl sernik na zimno, ale zdecydowanie nie wymaga tyle pracy. Śnieżny Puch jest słodki, puszysty i znika z talerzy szybko, niczym topiący się śnieg.

Ciasto Śnieżny PuchCiasto Śnieżny Puch
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g herbatników typu Petit Beurre
  • 900 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,5 l wody
  • 120 g cukru pudru
  • wierzch ciasta: 50 g masła, 30 g cukru, 100 g wiórków kokosowych

Przepis na formę i wymiarach ok. 21x26 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm

  • Formę wyłożyć formą spożywczą lub papierem do pieczenia i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  • Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
  • Zimną kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, ok. 300 g twarogu i dokładnie ubić.
  • Dodawać dalej partiami twaróg i dokładnie mieszać go ze śmietanką.
  • Na koniec wlać przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • Masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.
  • W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Podgrzewać, mieszając, aż wiórki się zrumienią.
  • Skarmelizowane wiórki wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta.Ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw