Najlepsze ciasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealne

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Podstawowy przepis składa się jedynie z dwóch składników. Diabeł tkwi jedna w szczegółach. Jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Ciasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealneCiasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Opcjonalnie:

  • czubata łyżka masła
  • 2 żółtka

Przepis

  • Na stolnicę lub blat wysyp mąkę wymieszaną z solą i utwórz kopczyk. Na środku zrób wgłębienie. Włóż do niego masło, wlej odrobinę wrzątku i zasyp mąką.
  • Posiekaj mąkę z masłem, kiedy powstanie klejąca masa wbij 2 żółtka i zagniataj. Stopniowo dolewaj letnią wodę.
  • Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znaczy, że jest gotowe.
  • Masę podziel na dwie części, jedną oprósz mąką i odłóż na posypaną mąką stolnicę. Drugą część ciasta cienko rozwałkuj i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (powinien być w temperaturze pokojowej). Dokładnie zlepiaj brzegi. Farszu powinno być dość sporo.
  • Tak przygotowane pierogi wrzucaj delikatnie do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
  • Gdy wypłyną na wierzch, wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się