Najlepsze ciasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealne
Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Podstawowy przepis składa się jedynie z dwóch składników. Diabeł tkwi jedna w szczegółach. Jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- ok. 1,5-2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opcjonalnie:
- czubata łyżka masła
- 2 żółtka
Przepis
- Na stolnicę lub blat wysyp mąkę wymieszaną z solą i utwórz kopczyk. Na środku zrób wgłębienie. Włóż do niego masło, wlej odrobinę wrzątku i zasyp mąką.
- Posiekaj mąkę z masłem, kiedy powstanie klejąca masa wbij 2 żółtka i zagniataj. Stopniowo dolewaj letnią wodę.
- Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znaczy, że jest gotowe.
- Masę podziel na dwie części, jedną oprósz mąką i odłóż na posypaną mąką stolnicę. Drugą część ciasta cienko rozwałkuj i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (powinien być w temperaturze pokojowej). Dokładnie zlepiaj brzegi. Farszu powinno być dość sporo.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj delikatnie do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
- Gdy wypłyną na wierzch, wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl