Trwa ładowanie...
d3mkipq
07-10-2020 11:04

Najlepsze ciasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealne

Przepis

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Podstawowy przepis składa się jedynie z dwóch składników. Diabeł tkwi jedna w szczegółach. Jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

d3mkipq
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Opcjonalnie:

  • czubata łyżka masła
  • 2 żółtka
Przepis
  • Na stolnicę lub blat wysyp mąkę wymieszaną z solą i utwórz kopczyk. Na środku zrób wgłębienie. Włóż do niego masło, wlej odrobinę wrzątku i zasyp mąką.
  • Posiekaj mąkę z masłem, kiedy powstanie klejąca masa wbij 2 żółtka i zagniataj. Stopniowo dolewaj letnią wodę.
  • Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znaczy, że jest gotowe.
  • Masę podziel na dwie części, jedną oprósz mąką i odłóż na posypaną mąką stolnicę. Drugą część ciasta cienko rozwałkuj i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (powinien być w temperaturze pokojowej). Dokładnie zlepiaj brzegi. Farszu powinno być dość sporo.
  • Tak przygotowane pierogi wrzucaj delikatnie do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
  • Gdy wypłyną na wierzch, wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepsze ciasto na pierogi. Z tym przepisem wyjdzie idealne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
Więcej tematów
d3mkipq