Ciasto miodowe z masą budyniową
- Ciasto:
- 3 ? szklanki mąki
- 2 jajka
- ? kostki margaryny
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masa orzechowa:
- ? szklanki cukru
- ? kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag masła
- Ponadto:
- dżem wiśniowy lub śliwkowy
Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.
Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.
2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.
Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik basiab2207
Podziel się opinią
Komentarze