Trwa ładowanie...
d3u2tb9

Ciasto milky way. Czekoladowy przysmak bez pieczenia

Przepis

Ciasto milky way występuje w dwóch wersjach – na czekoladowym biszkopcie lub na herbatnikach. Dzisiaj prezentujemy tę drugą wersję – jej atutem jest zdecydowanie prostota wykonania i czas. Będzie gotowe w kilka chwil!

d3u2tb9
2.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 szklanki mleka w proszku

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 batoniki Milky Way
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
Przepis

Przepis na formę o wymiarach ok. 25x35 cm

  • Do rondelka wlać mleko i dodać cukier. Gotować, mieszając nieprzerwanie, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • Po tym czasie ubić miękkie masło mikserem, pod koniec wlewając powoli mleko z cukrem.
  • Następnie dodać mleko w proszku i miksować, aż do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
  • Spód formy wyłożyć herbatnikami, a na nie wylać połowę masy mlecznej. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić ciasto do lodówki.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, śmietaną i batonami. Mieszać nieprzerwanie, aż polewa stanie się gładka.
  • Po lekkim ostudzeniu polewą polać ciasto i ponownie je wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Ciasto milky way. Czekoladowy przysmak bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1
Share
d3u2tb9
d3u2tb9
d3u2tb9
d3u2tb9
d3u2tb9
Więcej tematów
d3u2tb9