Ciasto milky way. Czekoladowy przysmak bez pieczenia
Ciasto milky way występuje w dwóch wersjach – na czekoladowym biszkopcie lub na herbatnikach. Dzisiaj prezentujemy tę drugą wersję – jej atutem jest zdecydowanie prostota wykonania i czas. Będzie gotowe w kilka chwil!
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Ciasto:
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 batoniki Milky Way
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
Przepis na formę o wymiarach ok. 25x35 cm
- Do rondelka wlać mleko i dodać cukier. Gotować, mieszając nieprzerwanie, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
- Po tym czasie ubić miękkie masło mikserem, pod koniec wlewając powoli mleko z cukrem.
- Następnie dodać mleko w proszku i miksować, aż do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
- Spód formy wyłożyć herbatnikami, a na nie wylać połowę masy mlecznej. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić ciasto do lodówki.
- W tym czasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, śmietaną i batonami. Mieszać nieprzerwanie, aż polewa stanie się gładka.
- Po lekkim ostudzeniu polewą polać ciasto i ponownie je wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl