Ciasto milky way. Czekoladowy przysmak bez pieczenia

Ciasto milky way występuje w dwóch wersjach – na czekoladowym biszkopcie lub na herbatnikach. Dzisiaj prezentujemy tę drugą wersję – jej atutem jest zdecydowanie prostota wykonania i czas. Będzie gotowe w kilka chwil!

Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 szklanki mleka w proszku

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 batoniki Milky Way
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła

Przepis na formę o wymiarach ok. 25x35 cm

  • Do rondelka wlać mleko i dodać cukier. Gotować, mieszając nieprzerwanie, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • Po tym czasie ubić miękkie masło mikserem, pod koniec wlewając powoli mleko z cukrem.
  • Następnie dodać mleko w proszku i miksować, aż do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
  • Spód formy wyłożyć herbatnikami, a na nie wylać połowę masy mlecznej. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić ciasto do lodówki.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, śmietaną i batonami. Mieszać nieprzerwanie, aż polewa stanie się gładka.
  • Po lekkim ostudzeniu polewą polać ciasto i ponownie je wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw