Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera
Mamy dla was bardzo szybki i prosty przepis na bajeczne ciacho ze śliwkami. Do wymieszania wystarczy tylko łyżka, nie musicie używać miksera ani trzepaczki. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze. Ciasto ma jednak jedną wadę: zdecydowanie zbyt szybko znika ze stołu, warto więc upiec je w dużej w blaszce. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Kruszonka na oleju:
- 175 g mąki
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
- Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki, a następnie rozetrzyj palcami, zagnieć w kulkę, przykryj miseczką i odstaw w chłodne miejsce.
- Przygotowanie ciasta zacznij od roztopienia masła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Wlej maślankę, wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 35c m X 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na cieście ułóż śliwki. Na owoce wyłóż kruszonkę.
- Ciasto piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni C, grzałki góra-dół i termoobieg. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem piecz w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze