Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera

Mamy dla was bardzo szybki i prosty przepis na bajeczne ciacho ze śliwkami. Do wymieszania wystarczy tylko łyżka, nie musicie używać miksera ani trzepaczki. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze. Ciasto ma jednak jedną wadę: zdecydowanie zbyt szybko znika ze stołu, warto więc upiec je w dużej w blaszce. Przepis z bloga "Daylicooking".

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez mikseraCiasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • około 600 g śliwek (wypestkowanych i przekrojonych na pół)

Kruszonka na oleju:

  • 175 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju

Przepis

  • Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki, a następnie rozetrzyj palcami, zagnieć w kulkę, przykryj miseczką i odstaw w chłodne miejsce.
  • Przygotowanie ciasta zacznij od roztopienia masła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Wlej maślankę, wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 35c m X 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na cieście ułóż śliwki. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  • Ciasto piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni C, grzałki góra-dół i termoobieg. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem piecz w temperaturze 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca