Trwa ładowanie...
d24crdr
27-08-2021 08:03

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera

Przepis

Mamy dla was bardzo szybki i prosty przepis na bajeczne ciacho ze śliwkami. Do wymieszania wystarczy tylko łyżka, nie musicie używać miksera ani trzepaczki. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze. Ciasto ma jednak jedną wadę: zdecydowanie zbyt szybko znika ze stołu, warto więc upiec je w dużej w blaszce. Przepis z bloga "Daylicooking".

d24crdr
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • około 600 g śliwek (wypestkowanych i przekrojonych na pół)

Kruszonka na oleju:

  • 175 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
Przepis
  • Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki, a następnie rozetrzyj palcami, zagnieć w kulkę, przykryj miseczką i odstaw w chłodne miejsce.
  • Przygotowanie ciasta zacznij od roztopienia masła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Wlej maślankę, wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 35c m X 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na cieście ułóż śliwki. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  • Ciasto piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni C, grzałki góra-dół i termoobieg. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem piecz w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Prosty przepis bez miksera
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24crdr
d24crdr
d24crdr
d24crdr
Więcej tematów
d24crdr