Trwa ładowanie...
d2d9t9q
17-12-2021 11:40

Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie

Przepis

Wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Wygląda apetycznie i doskonale smakuje. Ciasto idealne na Święta. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2d9t9q
4.7
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa makowa:

  • 350 g suchego maku, niemielonego
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • 5 białek

Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru
  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 czerwona galaretka w proszku

Wierzch – polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • posiekane orzechy włoskie do posypania
Przepis
  • Ciasto: do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
  • Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Masa makowa: mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
  • Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
  • Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
  • Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
  • Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d9t9q
d2d9t9q
d2d9t9q
d2d9t9q
Więcej tematów
d2d9t9q

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj