Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie

Wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Wygląda apetycznie i doskonale smakuje. Ciasto idealne na Święta. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknieCiasto makowo-serowe z jabłkami i polewą. Ślinka cieknie
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa makowa:

  • 350 g suchego maku, niemielonego
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • 5 białek

Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru
  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 czerwona galaretka w proszku

Wierzch – polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • posiekane orzechy włoskie do posypania

Przepis

  • Ciasto: do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
  • Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Masa makowa: mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
  • Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
  • Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
  • Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
  • Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
  • Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca