Ciasto łaciate szybkie i smaczne

Obraz

Składniki

  • 6 jajek ,
  • 1 szklanka mleka ,
  • 3/4 szklanki cukru ,
  • 2? szklanki mąki ,
  • 3/4 szklanki oleju ,
  • 1? łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • zapach cytrynowy ,
  • szczypta soli ,
  • 1 łyżka kakao ,
  • cukier waniliowy ,
  • gotowa polewa do ciast lub cukier puder do posypania.

Przepis

Białka ubić z odrobiną soli, na sztywną pianę,(jajka mają być zimne z lodówki)dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Dodać żółtka,ubijać, na końcu dodać, mąkę ,proszek,mleko olej i zapach cytrynowy i jeszcze chwilkę ubijać. Odlać trochę ciasta, dołożyć łyżkę ciemnego kakao,dobrze wymieszać. Białe ciasto, wlać do blaszki,wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzch polać ciemne ciasto,piec w 180?C około 50-60 min(wkładamy do nagrzanego piecyka) Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja