Ciasto łaciate szybkie i smaczne

Obraz

Składniki

  • 6 jajek ,
  • 1 szklanka mleka ,
  • 3/4 szklanki cukru ,
  • 2? szklanki mąki ,
  • 3/4 szklanki oleju ,
  • 1? łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • zapach cytrynowy ,
  • szczypta soli ,
  • 1 łyżka kakao ,
  • cukier waniliowy ,
  • gotowa polewa do ciast lub cukier puder do posypania.

Przepis

Białka ubić z odrobiną soli, na sztywną pianę,(jajka mają być zimne z lodówki)dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Dodać żółtka,ubijać, na końcu dodać, mąkę ,proszek,mleko olej i zapach cytrynowy i jeszcze chwilkę ubijać. Odlać trochę ciasta, dołożyć łyżkę ciemnego kakao,dobrze wymieszać. Białe ciasto, wlać do blaszki,wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzch polać ciemne ciasto,piec w 180?C około 50-60 min(wkładamy do nagrzanego piecyka) Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości