Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami

Kremowe nadzienie, pyszne ciasto i chrupiący, sezamowy dodatek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Smaczne, korzenne ciasto dyniowe. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. W konsystencji ciacho to jest dość zbite i wilgotne. Wierzch posmarowany jest delikatnie cytrynowym kremem, a fantastycznego smaczku dodają sezamki.

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (upieczonej bez skóry i zblendowanej)
4 jajka
1 szklanka cukru
120 g masła - roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250 g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody

Ciasto:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
  4. Dyniowe puree wymieszać łyżką z jogurtem i masłem. Dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut - najlepiej na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy. Sezamki:
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wysypać na nią sezamki, płatki migdałowe i wstawić ją do nagrzanego piekarnia. Prażyć sezam i migdały w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 5-6 minut na środkowej półce piekarnika, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  7. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować. Następnie syrop gotować tak długo, aż zrobi się złoto- brązowy, powstanie karmel (proszę pamiętać o mieszaniu, gdyż cukier może się zbić w białe grudki, ale rozpuści się jak będziemy mieszać). Zdjąć z ognia i dodać do niego sezam, płatki migdałowe, wymieszać. Karmelową masę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. Krem:
  8. Serek krótko utrzeć mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać.
  9. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Sezamową masę połamać i powbijać ją w wierzch ciasta. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm