Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami

Kremowe nadzienie, pyszne ciasto i chrupiący, sezamowy dodatek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Smaczne, korzenne ciasto dyniowe. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. W konsystencji ciacho to jest dość zbite i wilgotne. Wierzch posmarowany jest delikatnie cytrynowym kremem, a fantastycznego smaczku dodają sezamki.

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (upieczonej bez skóry i zblendowanej)
4 jajka
1 szklanka cukru
120 g masła - roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250 g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody

Ciasto:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
  4. Dyniowe puree wymieszać łyżką z jogurtem i masłem. Dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut - najlepiej na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy. Sezamki:
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wysypać na nią sezamki, płatki migdałowe i wstawić ją do nagrzanego piekarnia. Prażyć sezam i migdały w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 5-6 minut na środkowej półce piekarnika, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  7. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować. Następnie syrop gotować tak długo, aż zrobi się złoto- brązowy, powstanie karmel (proszę pamiętać o mieszaniu, gdyż cukier może się zbić w białe grudki, ale rozpuści się jak będziemy mieszać). Zdjąć z ognia i dodać do niego sezam, płatki migdałowe, wymieszać. Karmelową masę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. Krem:
  8. Serek krótko utrzeć mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać.
  9. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Sezamową masę połamać i powbijać ją w wierzch ciasta. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯