Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami
Kremowe nadzienie, pyszne ciasto i chrupiący, sezamowy dodatek.
Smaczne, korzenne ciasto dyniowe. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. W konsystencji ciacho to jest dość zbite i wilgotne. Wierzch posmarowany jest delikatnie cytrynowym kremem, a fantastycznego smaczku dodają sezamki.
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (upieczonej bez skóry i zblendowanej)
4 jajka
1 szklanka cukru
120 g masła - roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250 g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
Ciasto:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
- Dyniowe puree wymieszać łyżką z jogurtem i masłem. Dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut - najlepiej na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy. Sezamki:
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wysypać na nią sezamki, płatki migdałowe i wstawić ją do nagrzanego piekarnia. Prażyć sezam i migdały w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 5-6 minut na środkowej półce piekarnika, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować. Następnie syrop gotować tak długo, aż zrobi się złoto- brązowy, powstanie karmel (proszę pamiętać o mieszaniu, gdyż cukier może się zbić w białe grudki, ale rozpuści się jak będziemy mieszać). Zdjąć z ognia i dodać do niego sezam, płatki migdałowe, wymieszać. Karmelową masę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. Krem:
- Serek krótko utrzeć mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać.
- Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Sezamową masę połamać i powbijać ją w wierzch ciasta. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: ciasto z gruszkami i kremowym serkiem.