Katarzyna Gileta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy hit wiosny. Jak je przygotować? Przygotuj kruszonkę. Do miękkiego masła dodaj cukier i zagnieć. Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż powstaną grudki. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier zmiksuj, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsyp mąkę, wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita, wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Wierzch posyp pokrojonym rabarbarem. Na górę wyłóż kruszonkę. Odstaw foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw ciasto na 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź za pomocą patyczka, czy środek jest dobrze upieczony.

Więcej wideo
Kiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodzinyKiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodziny
Zrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko jąZrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko ją
Modne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcjęModne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcję
Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepisDo kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowaniaWarstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości