Trwa ładowanie...
d16jr38
27-11-2014 21:53

Ciasto bolognese

Przepis
4.3
(3 głosy)
Oceń:
d16jr38
Składniki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g makaronu (ugotowanego lub rozgotowanego)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty
  • 2 pomidory
  • 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone oraz włoszczyznę, mieszamy i całość dalej podsmażamy przez ok. 5 minut.

Dokładamy przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. Wlewamy passatę, pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami. W dużej, szerokiej misce mieszamy makaron z sosem i masą jajeczną.

Całość przekładamy do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po wystudzeniu (inaczej "ciasto" nam się rozpadnie).

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
d16jr38
d16jr38
Więcej tematów
d16jr38