Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru

Naturalnie słodkie i bardzo proste. Ciasto, które różni się nieco od tradycyjnych propozycji, ma mniej kalorii, ale jest równie pyszne. To jeden z przepisów, które blogerka Gosia Wojas przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru z bloga "Szczęśliwi bez cukru".

Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukruCiasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
  • 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone, trzeba je wcześniej namoczyć),
  • 100 g namoczonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 200 ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki agar agar,
  • 6 dojrzałych bananów,
  • cytryna,
  • limonka,
  • liofilizowana truskawka.

Przepis

Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm. Wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów. Kiedy mleko zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
Zobacz także: piernikowe czekoladki bez cukru

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące