Ciasteczka z ciasta francuskiego z nektarynką i miodem. Prosty przepis i pyszny efekt
Ciasto francuskie stwarza niezliczone ilości prostych i smacznych rozwiązań w kuchni. Takie są też te ciasteczka z brzoskwiniami – dziecinnie proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" zaprezentujemy wam na nie przepis. Ale zanim przystąpisz do ich przygotowania, zerknij na skład ciasta francuskiego, które zamierzasz kupić. Mogą znaleźć się w nim składniki, które są szkodliwe dla twojego zdrowia.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Podstawowym składnikiem tych ciasteczek jest cisto francuskie. W każdym sklepie spożywczym i supermarkecie znaleźć można wiele ciast francuskich i to w różnych rozmiarach – jest w czym wybierać. Czy aby na pewno?
Kiedy przeczytasz skład takiego półproduktu, niestety, okaże się, że w twoim koszyku nie znajdzie się żadne ciasto francuskie. Dlaczego? W większości znajdziesz olej palmowy. To, że producenci dodają je do swoich produktów, nie powinno dziwić — wypieki z dodatkiem utwardzonego oleju palmowego mają większą objętość, lepszą porowatość i delikatniejszą strukturę. Wyglądają i smakują pysznie, ale czy są zdrowe? Kolejnym niechcianym składnikam może być alkohol etylowy. Zazwyczaj znajduje się on już na trzeciej i czwartej lub piątej pozycji składu półproduktu dostępnego w większości sklepów. A jak każdy wie, alkohol etylowy, jaki i olej palmowy, wpływają niekorzystanie na nasze zdrowie. Utwardzony olej palmowy jest niebezpiecznym źródłem tłuszczów trans. Czasem producenci próbują tuszować jego obecność, nazywając go "olejem roślinnym", poniekąd oszukując konsumentów.
Kiedy już wybierzesz dobre ciasto francuskie, możesz przygotować z niego te pyszne, ekspresowe ciasteczka.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 3 nektarynki lub brzoskwinie,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- kilka gałązek świeżego tymianku.
Przygotowanie:
Nektarynki umyj i pokrój w plasterki. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj miodem, a na środku każdego poukładaj owoce. Ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia (lub papierze, w który było zawinięte ciasto francuskie), posyp świeżym tymiankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut do zarumieniania się ciasta.
Zpbacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.