Trwa ładowanie...

Ciasteczka z ciasta francuskiego z nektarynką i miodem. Prosty przepis i pyszny efekt

Ciasto francuskie stwarza niezliczone ilości prostych i smacznych rozwiązań w kuchni. Takie są też te ciasteczka z brzoskwiniami – dziecinnie proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" zaprezentujemy wam na nie przepis. Ale zanim przystąpisz do ich przygotowania, zerknij na skład ciasta francuskiego, które zamierzasz kupić. Mogą znaleźć się w nim składniki, które są szkodliwe dla twojego zdrowia.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z nektarynką i miodem. Prosty przepis i pyszny efektŹródło: iStock.com
d2hhaum
d2hhaum

Podstawowym składnikiem tych ciasteczek jest cisto francuskie. W każdym sklepie spożywczym i supermarkecie znaleźć można wiele ciast francuskich i to w różnych rozmiarach – jest w czym wybierać. Czy aby na pewno?

Kiedy przeczytasz skład takiego półproduktu, niestety, okaże się, że w twoim koszyku nie znajdzie się żadne ciasto francuskie. Dlaczego? W większości znajdziesz olej palmowy. To, że producenci dodają je do swoich produktów, nie powinno dziwić — wypieki z dodatkiem utwardzonego oleju palmowego mają większą objętość, lepszą porowatość i delikatniejszą strukturę. Wyglądają i smakują pysznie, ale czy są zdrowe? Kolejnym niechcianym składnikam może być alkohol etylowy. Zazwyczaj znajduje się on już na trzeciej i czwartej lub piątej pozycji składu półproduktu dostępnego w większości sklepów. A jak każdy wie, alkohol etylowy, jaki i olej palmowy, wpływają niekorzystanie na nasze zdrowie. Utwardzony olej palmowy jest niebezpiecznym źródłem tłuszczów trans. Czasem producenci próbują tuszować jego obecność, nazywając go "olejem roślinnym", poniekąd oszukując konsumentów.

Kiedy już wybierzesz dobre ciasto francuskie, możesz przygotować z niego te pyszne, ekspresowe ciasteczka.
Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 3 nektarynki lub brzoskwinie,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Przygotowanie:
Nektarynki umyj i pokrój w plasterki. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj miodem, a na środku każdego poukładaj owoce. Ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia (lub papierze, w który było zawinięte ciasto francuskie), posyp świeżym tymiankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut do zarumieniania się ciasta.

d2hhaum

Zpbacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj