Ciasteczka czekoladowe z nadzieniem na trzy sposoby
Czekoladowe marzenie
Jeden przepis, wiele możliwości. Ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne.
Jeden przepis, wiele możliwości. Te ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne. Co zrobić, by smakowały inaczej niż zwykle? Wystarczy zrobić z nich słodką kanapkę i przełożyć ulubionym nadzieniem. To nie będzie trudne, w roli kremu świetnie spisują się popularne smarowidła, które każdy ma w kuchni. Proponujemy przepis na ciasteczka i trzy różne nadzienia które rozpieszczają podniebienie.
Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 110 g masła, 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, duża szczypta soli
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy i dodajemy stopniowo masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Następnie wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z niego dość duże kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej pergaminem. Powinny lekko popękać.