Ciasteczka czekoladowe z nadzieniem na trzy sposoby
Jeden przepis, wiele możliwości. Ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne.
Czekoladowe marzenie
Jeden przepis, wiele możliwości. Te ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne. Co zrobić, by smakowały inaczej niż zwykle? Wystarczy zrobić z nich słodką kanapkę i przełożyć ulubionym nadzieniem. To nie będzie trudne, w roli kremu świetnie spisują się popularne smarowidła, które każdy ma w kuchni. Proponujemy przepis na ciasteczka i trzy różne nadzienia które rozpieszczają podniebienie.
Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 110 g masła, 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, duża szczypta soli
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy i dodajemy stopniowo masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Następnie wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z niego dość duże kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej pergaminem. Powinny lekko popękać.
Krem z masłem orzechowym
Wspaniale skomponuje się ze smakiem czekoladowych ciasteczek. Bardzo łatwo go przygotować. Potrzebujemy 6 łyżek słodzonego masła orzechowego, 3 łyżki cukru pudru, 25 g miękkiego masła, 3/ 4 szklanki śmietanki 30 proc. Masło orzechowe ucieramy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i chwilę razem miksujemy. Chłodzimy w lodówce. Kremem przekładamy ciasteczka.
Krem czekoladowy
Potrzebujesz podwójnej dawki czekolady? Między dwa ciasteczka włóż domowy krem z nutelli. Jest bardzo słodki, więc do przepisu na ciasteczka możesz dodać nieco mniej cukru. W rondelku zagrzej pięć łyżek mleka i dwie żyłki masła. Dodaj do tego około 10 łyżek nutelli. Wymieszaj. Odstaw do wystudzenia . Takim kremem przełóż ciasteczka.
Krem śmietankowy
W wersji na szybko można go zrobić ze środków około dziesięciu ulubionych śmietankowych markiz. Rozkruszamy je drobno i miksujemy z odrobiną masła. W wersji bardziej skomplikowanej można zrobić rozpływający się krem o smaku śmietanki, ale sztywny, więc idealny do przekładania ciastek i dekorowania muffinów . Ubijamy na sztywno 200 ml słodkiej śmietanki. W 50 ml rozpuszczamy jedno opakowanie suchej galaretki i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Po ostudzeniu dodajemy do ubitej śmietany i lekko mieszamy.