Ciasteczka czekoladowe z nadzieniem na trzy sposoby

Jeden przepis, wiele możliwości. Ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne.

Obraz

/ 4Czekoladowe marzenie

Obraz
© Shutterstock.com

Jeden przepis, wiele możliwości. Te ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne. Co zrobić, by smakowały inaczej niż zwykle? Wystarczy zrobić z nich słodką kanapkę i przełożyć ulubionym nadzieniem. To nie będzie trudne, w roli kremu świetnie spisują się popularne smarowidła, które każdy ma w kuchni. Proponujemy przepis na ciasteczka i trzy różne nadzienia które rozpieszczają podniebienie.

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 110 g masła, 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, duża szczypta soli

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy i dodajemy stopniowo masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Następnie wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z niego dość duże kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej pergaminem. Powinny lekko popękać.

/ 4Krem z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF.COM

Wspaniale skomponuje się ze smakiem czekoladowych ciasteczek. Bardzo łatwo go przygotować. Potrzebujemy 6 łyżek słodzonego masła orzechowego, 3 łyżki cukru pudru, 25 g miękkiego masła, 3/ 4 szklanki śmietanki 30 proc. Masło orzechowe ucieramy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i chwilę razem miksujemy. Chłodzimy w lodówce. Kremem przekładamy ciasteczka.

/ 4Krem czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebujesz podwójnej dawki czekolady? Między dwa ciasteczka włóż domowy krem z nutelli. Jest bardzo słodki, więc do przepisu na ciasteczka możesz dodać nieco mniej cukru. W rondelku zagrzej pięć łyżek mleka i dwie żyłki masła. Dodaj do tego około 10 łyżek nutelli. Wymieszaj. Odstaw do wystudzenia . Takim kremem przełóż ciasteczka.

/ 4Krem śmietankowy

Obraz
© Shutterstock.com

W wersji na szybko można go zrobić ze środków około dziesięciu ulubionych śmietankowych markiz. Rozkruszamy je drobno i miksujemy z odrobiną masła. W wersji bardziej skomplikowanej można zrobić rozpływający się krem o smaku śmietanki, ale sztywny, więc idealny do przekładania ciastek i dekorowania muffinów . Ubijamy na sztywno 200 ml słodkiej śmietanki. W 50 ml rozpuszczamy jedno opakowanie suchej galaretki i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Po ostudzeniu dodajemy do ubitej śmietany i lekko mieszamy.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji