Ciasteczka czekoladowe z nadzieniem na trzy sposoby

Jeden przepis, wiele możliwości. Ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne.

Obraz

/ 4Czekoladowe marzenie

Obraz
© Shutterstock.com

Jeden przepis, wiele możliwości. Te ciasteczka czekoladowe robi się błyskawicznie. Są chrupiące, lekko wilgotne w środku i wyjątkowo smaczne. Co zrobić, by smakowały inaczej niż zwykle? Wystarczy zrobić z nich słodką kanapkę i przełożyć ulubionym nadzieniem. To nie będzie trudne, w roli kremu świetnie spisują się popularne smarowidła, które każdy ma w kuchni. Proponujemy przepis na ciasteczka i trzy różne nadzienia które rozpieszczają podniebienie.

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 110 g masła, 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, duża szczypta soli

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy i dodajemy stopniowo masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Następnie wkładamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z niego dość duże kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej pergaminem. Powinny lekko popękać.

/ 4Krem z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF.COM

Wspaniale skomponuje się ze smakiem czekoladowych ciasteczek. Bardzo łatwo go przygotować. Potrzebujemy 6 łyżek słodzonego masła orzechowego, 3 łyżki cukru pudru, 25 g miękkiego masła, 3/ 4 szklanki śmietanki 30 proc. Masło orzechowe ucieramy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i chwilę razem miksujemy. Chłodzimy w lodówce. Kremem przekładamy ciasteczka.

/ 4Krem czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebujesz podwójnej dawki czekolady? Między dwa ciasteczka włóż domowy krem z nutelli. Jest bardzo słodki, więc do przepisu na ciasteczka możesz dodać nieco mniej cukru. W rondelku zagrzej pięć łyżek mleka i dwie żyłki masła. Dodaj do tego około 10 łyżek nutelli. Wymieszaj. Odstaw do wystudzenia . Takim kremem przełóż ciasteczka.

/ 4Krem śmietankowy

Obraz
© Shutterstock.com

W wersji na szybko można go zrobić ze środków około dziesięciu ulubionych śmietankowych markiz. Rozkruszamy je drobno i miksujemy z odrobiną masła. W wersji bardziej skomplikowanej można zrobić rozpływający się krem o smaku śmietanki, ale sztywny, więc idealny do przekładania ciastek i dekorowania muffinów . Ubijamy na sztywno 200 ml słodkiej śmietanki. W 50 ml rozpuszczamy jedno opakowanie suchej galaretki i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Po ostudzeniu dodajemy do ubitej śmietany i lekko mieszamy.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać