- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 250 g miękkiego masła
 - 150 g cukru
 - 40 g ciemnego kakao
 - 300 g mąki
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - POLEWA:
 - 2 łyżki ciemnego kakao
 - 180 g cukru pudru
 - 50 ml wrzątku
 - 1 lub 2 krople aromatu waniliowego
 - kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)
 
Przepis
1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Przepis
2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
Przepis
3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.
Przepis
4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.
Przepis
5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy można je przenosić z blachy.
Przepis
6. Przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut. Przestudzone ciasteczka polać polewą. Dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.