Chrzan nie tylko na Wielkanoc. Makaron z kurczakiem w sosie serowo-chrzanowym
Chrzan to nieodłączny składnik wielkanocnych potraw. jednak po ten składnik warto sięgać nie tylko od święta. Chrzan ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, doskonale wzmacnia odporność i dostarcza nam wielu cennych składników. Wypróbujcie przepis Diany na makaron w aromatycznym sosie serowo-chrzanowym. Przepis pochod30
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g)
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła do smażenia
Sos:
- 200 ml mleka
- 100 g serka topionego
- 25 g żółtego sera (tartego)
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (lub według smaku)
Dodatkowo:
- około 100-120 g makaronu
- koperek/natka pietruszki
Przepis
- Makaron ugotować al dente według przepisu z opakowania.
- W międzyczasie umyte oraz osuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami.
- Mięso podsmażyć na rumiano na uprzednio roztopionym maśle.
- Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły tworząc jednolity sos.
- Sos doprawić chrzanem.
- Odcedzony makaron wymieszać z kurczakiem oraz kremowym sosem.
- Można posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl