Chrupiące kopytka z serowym nadzieniem
Klasyczne kopytka w nowej odsłonie. Wszystko za sprawą pysznego, serowego dodatku.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- mąka pszenna - 50 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
- male jajko - 1 szt
- ser żółty salami w plastrach - ok. 250 g
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka ostra
- mleko
- olej do smażenia
Przepis
Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce.
Przepis
Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto.
Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl