Chrupiąca sałatka grillowa. Jak ją przygotować?
Mięso i warzywa to połączenie idealne, dlatego przygotowując grillowe menu powinniśmy pamiętać nie tylko o zaopatrzeniu się w odpowiednią ilość kiełbasy, karkówki czy kaszanki, ale również pomidorów, papryki i sałaty, z których bez większego trudu wyczarujemy pyszną sałatkę.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 główka sałaty
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoiczek kaparów
- 2-3 pomidory
- 1 kiść słodkich, ciemnych winogron
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól, pieprz
- ostra czerwona papryka
- Sałatę myjemy, suszymy w wirówce lub na papierowym kuchennym ręczniku, drzemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski.
- Następnie po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu, kroimy wszystkie trzy papryki w drobną kostkę i dorzucamy do sałaty.
- Później idą pokrojone w ósemki lub szesnastki pomidory i drobno pokrojone winogrona.
- Słodkie winogrona bardzo fajnie pasują do tej sałatki i czynią je trochę mniej zwyczajną.
- Dorzucamy odsączone kapary i rozgniecione ząbki czosnku.
- Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze