Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie, zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi? Masz już dość słonych paluszków, chipsów i nudnego popcornu? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy dla ciebie coś specjalnego. Uwaga! Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo ten chrupiący przysmak znika w mig.

Smażone paluszki surimiSmażone paluszki surimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surimi, często określane jako paluszki krabowe, można znaleźć w niemal każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie lub gotowane. Nazwa może być nieco myląca, bo w surimi zamiast mięsa kraba, znajdziemy głównie białe ryby takie jak mintaj, morszczuk czy dorsz.

Paluszki krabowe są delikatne, a jednocześnie lekko słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą inspirację kulinarną. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sałatki, ale sprawdzą się również w innych potrawach.

Można je jeść prosto z paczki lub podgrzać i spożywać na ciepło. Doskonale komponują się z jajkami, dlatego można z nich zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub omlet z mozzarellą. Paluszki krabowe są także popularnym składnikiem sushi (głównie maki) oraz farszu do sajgonek. Niektórzy dodają je do zup, a nawet kotletów. Panierowane paluszki surimi będą genialną przekąską na wieczorne spotkanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Paluszki surimi w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 200 g paluszków surimi,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę i czosnek (jeśli używasz).
  2. Każdego paluszka surimi zanurz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Upewnij się, że panierka dobrze przylega.
  3. Na patelni rozgrzej olej (około 2-3 łyżki) na średnim ogniu.
  4. Smaż paluszki surimi z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmuje to zwykle około 2-3 minut z każdej strony.
  5. Usmażone paluszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym, majonezem lub ketchupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów