Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie, zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi? Masz już dość słonych paluszków, chipsów i nudnego popcornu? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy dla ciebie coś specjalnego. Uwaga! Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo ten chrupiący przysmak znika w mig.

Smażone paluszki surimiSmażone paluszki surimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surimi, często określane jako paluszki krabowe, można znaleźć w niemal każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie lub gotowane. Nazwa może być nieco myląca, bo w surimi zamiast mięsa kraba, znajdziemy głównie białe ryby takie jak mintaj, morszczuk czy dorsz.

Paluszki krabowe są delikatne, a jednocześnie lekko słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą inspirację kulinarną. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sałatki, ale sprawdzą się również w innych potrawach.

Można je jeść prosto z paczki lub podgrzać i spożywać na ciepło. Doskonale komponują się z jajkami, dlatego można z nich zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub omlet z mozzarellą. Paluszki krabowe są także popularnym składnikiem sushi (głównie maki) oraz farszu do sajgonek. Niektórzy dodają je do zup, a nawet kotletów. Panierowane paluszki surimi będą genialną przekąską na wieczorne spotkanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Paluszki surimi w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 200 g paluszków surimi,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę i czosnek (jeśli używasz).
  2. Każdego paluszka surimi zanurz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Upewnij się, że panierka dobrze przylega.
  3. Na patelni rozgrzej olej (około 2-3 łyżki) na średnim ogniu.
  4. Smaż paluszki surimi z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmuje to zwykle około 2-3 minut z każdej strony.
  5. Usmażone paluszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym, majonezem lub ketchupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce