Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie, zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi? Masz już dość słonych paluszków, chipsów i nudnego popcornu? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy dla ciebie coś specjalnego. Uwaga! Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo ten chrupiący przysmak znika w mig.

Smażone paluszki surimiSmażone paluszki surimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surimi, często określane jako paluszki krabowe, można znaleźć w niemal każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie lub gotowane. Nazwa może być nieco myląca, bo w surimi zamiast mięsa kraba, znajdziemy głównie białe ryby takie jak mintaj, morszczuk czy dorsz.

Paluszki krabowe są delikatne, a jednocześnie lekko słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą inspirację kulinarną. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sałatki, ale sprawdzą się również w innych potrawach.

Można je jeść prosto z paczki lub podgrzać i spożywać na ciepło. Doskonale komponują się z jajkami, dlatego można z nich zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub omlet z mozzarellą. Paluszki krabowe są także popularnym składnikiem sushi (głównie maki) oraz farszu do sajgonek. Niektórzy dodają je do zup, a nawet kotletów. Panierowane paluszki surimi będą genialną przekąską na wieczorne spotkanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Paluszki surimi w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 200 g paluszków surimi,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę i czosnek (jeśli używasz).
  2. Każdego paluszka surimi zanurz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Upewnij się, że panierka dobrze przylega.
  3. Na patelni rozgrzej olej (około 2-3 łyżki) na średnim ogniu.
  4. Smaż paluszki surimi z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmuje to zwykle około 2-3 minut z każdej strony.
  5. Usmażone paluszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym, majonezem lub ketchupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥