Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie, zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi? Masz już dość słonych paluszków, chipsów i nudnego popcornu? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy dla ciebie coś specjalnego. Uwaga! Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo ten chrupiący przysmak znika w mig.

Smażone paluszki surimiSmażone paluszki surimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surimi, często określane jako paluszki krabowe, można znaleźć w niemal każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie lub gotowane. Nazwa może być nieco myląca, bo w surimi zamiast mięsa kraba, znajdziemy głównie białe ryby takie jak mintaj, morszczuk czy dorsz.

Paluszki krabowe są delikatne, a jednocześnie lekko słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą inspirację kulinarną. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sałatki, ale sprawdzą się również w innych potrawach.

Można je jeść prosto z paczki lub podgrzać i spożywać na ciepło. Doskonale komponują się z jajkami, dlatego można z nich zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub omlet z mozzarellą. Paluszki krabowe są także popularnym składnikiem sushi (głównie maki) oraz farszu do sajgonek. Niektórzy dodają je do zup, a nawet kotletów. Panierowane paluszki surimi będą genialną przekąską na wieczorne spotkanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Paluszki surimi w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 200 g paluszków surimi,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę i czosnek (jeśli używasz).
  2. Każdego paluszka surimi zanurz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Upewnij się, że panierka dobrze przylega.
  3. Na patelni rozgrzej olej (około 2-3 łyżki) na średnim ogniu.
  4. Smaż paluszki surimi z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmuje to zwykle około 2-3 minut z każdej strony.
  5. Usmażone paluszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym, majonezem lub ketchupem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie