Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie, zanim się obejrzysz
Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi? Masz już dość słonych paluszków, chipsów i nudnego popcornu? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy dla ciebie coś specjalnego. Uwaga! Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo ten chrupiący przysmak znika w mig.
Surimi, często określane jako paluszki krabowe, można znaleźć w niemal każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie lub gotowane. Nazwa może być nieco myląca, bo w surimi zamiast mięsa kraba, znajdziemy głównie białe ryby takie jak mintaj, morszczuk czy dorsz.
Paluszki krabowe są delikatne, a jednocześnie lekko słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą inspirację kulinarną. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sałatki, ale sprawdzą się również w innych potrawach.
Można je jeść prosto z paczki lub podgrzać i spożywać na ciepło. Doskonale komponują się z jajkami, dlatego można z nich zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub omlet z mozzarellą. Paluszki krabowe są także popularnym składnikiem sushi (głównie maki) oraz farszu do sajgonek. Niektórzy dodają je do zup, a nawet kotletów. Panierowane paluszki surimi będą genialną przekąską na wieczorne spotkanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad
Paluszki surimi w chrupiącej panierce
Składniki:
- 200 g paluszków surimi,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, paprykę i czosnek (jeśli używasz).
- Każdego paluszka surimi zanurz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki. Upewnij się, że panierka dobrze przylega.
- Na patelni rozgrzej olej (około 2-3 łyżki) na średnim ogniu.
- Smaż paluszki surimi z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmuje to zwykle około 2-3 minut z każdej strony.
- Usmażone paluszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym, majonezem lub ketchupem.