Trwa ładowanie...
d2y60n5
19-05-2022 12:16

Chłopska zupa po lubelsku

Przepis

Treściwa i smaczna zupa pełna wartościowych składników. Znajdziemy w niej mnóstwo warzyw, świeże zioła i boczek. Przepis Małgorzaty Capriari na tę regionalną zupę wypróbowała Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2y60n5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 10 dkg boczku
  • 2 cebule
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 50 dkg białej kapusty
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki (pominęłam)
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • garść posiekanej zieleniny- natki pietruszki, koperku, szczypiorku
  • sól, pieprz
Przepis
  • Boczek pokroić w kostkę, cebule posiekać, dodać do boczku i razem zeszklić na tłuszczu (nie rumieniąc).
  • Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebul i boczku i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i przezroczyste.
  • Zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut.
  • Kapustę drobno poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować.
  • Śmietanę połączyć w kubku z wywarem z zupy, wlać do garnka i chwile podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
  • Doprawić solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chłopska zupa po lubelsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d2y60n5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y60n5
d2y60n5
d2y60n5
d2y60n5
Więcej tematów
d2y60n5