Chłopska zupa po lubelsku
Treściwa i smaczna zupa pełna wartościowych składników. Znajdziemy w niej mnóstwo warzyw, świeże zioła i boczek. Przepis Małgorzaty Capriari na tę regionalną zupę wypróbowała Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
- Boczek pokroić w kostkę, cebule posiekać, dodać do boczku i razem zeszklić na tłuszczu (nie rumieniąc).
- Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebul i boczku i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i przezroczyste.
- Zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut.
- Kapustę drobno poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować.
- Śmietanę połączyć w kubku z wywarem z zupy, wlać do garnka i chwile podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
- Doprawić solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze