Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg arbuza
- 2 melony
- 1 łyżka octu balsamicznego lub porto
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść kolendry lub bazylii
- 1 garść szczypiorku
- sól
- pieprz
Przepis
Arbuz i melony pokroić na kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować. Dodać ocet lub porto, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekane liście kolendry lub bazylii oraz szczypiorek. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Na talerzu można udekorować świeżą kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl