Chłodnik truskawkowy. Orzeźwiająca zupa na upały
Chłodnik wcale nie musi być tylko z botwinki. Mamy dla was ekspresowy i bardzo prosty przepis na pyszny i orzeźwiający chłodnik truskawkowy. Cieszmy się tym smakiem, póki sezon na truskawki jest w pełni.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Opłukać, oczyścić i pokroić truskawki. Część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować.
- Maślankę, mleko i śmietanę wlać do garnka, dodać zblendowane truskawki, dosłodzić do smaku i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem udekorować listkami melisy i kawałkami truskawek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl