Chłodnik najzdrowszy zaraz po przyrządzeniu
Gazpacho to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii, który staje się coraz bardziej popularny również w Polsce. Okazuje się, że najwyższy poziom witaminy C ma zaraz po przyrządzeniu - stwierdzili naukowcy hiszpańscy. Wyniki badań opublikowano na łamach "European Journal of Public Health".
Gazpacho wywodzi się z Andaluzji. Jest jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań, coraz częściej obecnym również w Polsce. Przyrządza się je z krojonych lub miksowanych surowych warzyw, octu, oliwy i kawałków chleba.Ta podawana na zimno zupa jest szczególnie dobra na lato. Oprócz tego że przynosi ulgę podczas upałów, to również uzupełnia w organizmie poziom elektrolitów, wody, witamin A, C i E, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy.
Okazuje się jednak, że potrawy typu gazpacho należy spożywać jak najszybciej po przyrządzeniu. Wtedy bowiem mają najwyższy poziom pożytecznych składników.
"Zaobserwowaliśmy, że gazpacho posiada niższy poziom kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego niż warzywa, które posłużyły do jego sporządzenia - wyjaśnia współautorka badań, Elena Maria Rodriguez z Uniwersytetu Complutense w Madrycie. - Oznacza to stratę części przeciwutleniaczy obecnych w warzywach".
Spośród składników gazpacho najwięcej witaminy C zawiera papryka i pomidory. Z kolei pomidory, czosnek i cebula mają najwyższy poziom kwasów organicznych. Zdaniem autorów pożyteczne składniki tracone są na skutek miksowania warzyw. Autorzy rekomendują więc jedzenie gazpacho jak najszybciej po przyrządzeniu.(PAP)
krx/ tot/