Chłodnik najzdrowszy zaraz po przyrządzeniu

Gazpacho to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii, który staje się coraz bardziej popularny również w Polsce. Okazuje się, że najwyższy poziom witaminy C ma zaraz po przyrządzeniu - stwierdzili naukowcy hiszpańscy. Wyniki badań opublikowano na łamach "European Journal of Public Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji. Jest jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań, coraz częściej obecnym również w Polsce. Przyrządza się je z krojonych lub miksowanych surowych warzyw, octu, oliwy i kawałków chleba.Ta podawana na zimno zupa jest szczególnie dobra na lato. Oprócz tego że przynosi ulgę podczas upałów, to również uzupełnia w organizmie poziom elektrolitów, wody, witamin A, C i E, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy.

Okazuje się jednak, że potrawy typu gazpacho należy spożywać jak najszybciej po przyrządzeniu. Wtedy bowiem mają najwyższy poziom pożytecznych składników.

"Zaobserwowaliśmy, że gazpacho posiada niższy poziom kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego niż warzywa, które posłużyły do jego sporządzenia - wyjaśnia współautorka badań, Elena Maria Rodriguez z Uniwersytetu Complutense w Madrycie. - Oznacza to stratę części przeciwutleniaczy obecnych w warzywach".

Spośród składników gazpacho najwięcej witaminy C zawiera papryka i pomidory. Z kolei pomidory, czosnek i cebula mają najwyższy poziom kwasów organicznych. Zdaniem autorów pożyteczne składniki tracone są na skutek miksowania warzyw. Autorzy rekomendują więc jedzenie gazpacho jak najszybciej po przyrządzeniu.(PAP)

krx/ tot/

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy