Chlebowiec - kulinarny hit nadchodzących lat

Coraz częściej na nasze stoły trafiają owoce i warzywa, do niedawna popularne jedynie w egzotycznych krajach. Sprawny transport sprawia, że nasze, delikatne truskawki mogą bardzo szybko znaleźć się na talerzach mieszkańców Stanów Zjednoczonych czy Japonii, a nieznane wcześniej u nas owoce z Tajlandii, Indonezji czy Peru, pojawiają się w naszych sklepach. Jednym z takich owoców jest chlebowiec, czyli jackfruit.

Chlebowiec - kulinarny hit nadchodzących lat
Źródło zdjęć: © iStock.com

Chlebowiec, zwany też drzewem bochenkowym, to wiecznie zielona roślina pochodząca z Indii. Występuje też w innych częściach Azji i niektórych rejonach Afryki i Australii.

Dojrzałe owoce chlebowca dochodzą do potężnych rozmiarów. Mogą ważyć nawet 30 kilogramów i mieć długość 90 centymetrów. Są słodkawe i mają mięsisty miąższ. Wnętrze owocu chlebowca jest żółtawe i posegmentowane. Można je spożywać na surowo, smażyć w głębokim oleju jak frytki, dodawać do deserów, robić z nich dżemy i przetwory. Smażony chlebowiec można panierować i smażyć jak kotlety.

Miąższ chlebowca jest ciemnożółty i wspaniale pachnie. Zawiera witaminy A, C, niektóre z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina), sole mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, magnez i mangan) oraz błonnik pokarmowy.

Zobacz też: Chlebowiec. Owoc, który może zastąpić mięso

Takie bogactwo składników sprawia, że owoc korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, przez co obniża ryzyko zawału i udaru mózgu. Zawartość antyoksydantów pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto chlebowiec pozytywnie wpływa na oczy. 100 g owocu dostarcza 94 kcal, czyli więcej niż banan, ale mniej niż awokado.

Młody, niedojrzały owoc chlebowca ma smak i konsystencję podobną do drobiu. Zawiera mnóstwo białka. Jest dzięki temu znakomitym zamiennikiem mięsa. W kuchni indyjskiej i wschodnioazjatyckiej młode owoce chlebowca podaje się w daniach typu curry. Młody owoc ma delikatny, neutralny smak i dobrze chłonie przyprawy. Wystarczy go zamarynować w ziołach i wrzucić na gorącą patelnię. Używając sosu sojowego, można z niego zrobić danie do złudzenia przypominające potrawkę z kurczaka, a z dodatkiem ciemnego sosu sojowego i koncentratu pomidorowego chlebowiec zamieni się w "wołowinę".

Dojrzałe jackfruity również smakują fantastycznie. Owoce jemy na surowo, najczęściej w sałatkach, przyrządzając z nich soki, koktajle i napoje. Po pokrojeniu w cienkie plasterki i usmażeniu, uzyskamy znakomite i zdrowe czipsy.

Upieczony owoc chlebowca używany jest także do przygotowywania kanapek. Wystarczy upiec zawinięty w folię aluminiową obrany owoc, wystudzić go i poszarpać widelcem i położyć na pieczywie. Nawet najwięksi fani mięsa będą zachwyceni.

Jedynym problemem związanym z chlebowcem jest jego dostępność. Często różne egzotyczne produkty przywozimy z wakacyjnych wojaży. Z jackfruitem jest jednak pewien kłopot - jego masa utrudnia zapakowanie "bochenka" do walizki. Dlatego też szukamy go w sklepach stacjonarnych i internetowych. Świeże owoce chlebowca czasem są dostępne w sklepach z żywnością azjatycką oraz dla wegetarian. Sprzedawany jest także w puszkach – w zalewie, w plastrach - podobnie jak popularny u nas ananas.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary