Chlebowiec - kulinarny hit nadchodzących lat

Coraz częściej na nasze stoły trafiają owoce i warzywa, do niedawna popularne jedynie w egzotycznych krajach. Sprawny transport sprawia, że nasze, delikatne truskawki mogą bardzo szybko znaleźć się na talerzach mieszkańców Stanów Zjednoczonych czy Japonii, a nieznane wcześniej u nas owoce z Tajlandii, Indonezji czy Peru, pojawiają się w naszych sklepach. Jednym z takich owoców jest chlebowiec, czyli jackfruit.

Chlebowiec - kulinarny hit nadchodzących lat
Źródło zdjęć: © iStock.com

Chlebowiec, zwany też drzewem bochenkowym, to wiecznie zielona roślina pochodząca z Indii. Występuje też w innych częściach Azji i niektórych rejonach Afryki i Australii.

Dojrzałe owoce chlebowca dochodzą do potężnych rozmiarów. Mogą ważyć nawet 30 kilogramów i mieć długość 90 centymetrów. Są słodkawe i mają mięsisty miąższ. Wnętrze owocu chlebowca jest żółtawe i posegmentowane. Można je spożywać na surowo, smażyć w głębokim oleju jak frytki, dodawać do deserów, robić z nich dżemy i przetwory. Smażony chlebowiec można panierować i smażyć jak kotlety.

Miąższ chlebowca jest ciemnożółty i wspaniale pachnie. Zawiera witaminy A, C, niektóre z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina), sole mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, magnez i mangan) oraz błonnik pokarmowy.

Zobacz też: Chlebowiec. Owoc, który może zastąpić mięso

Takie bogactwo składników sprawia, że owoc korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, przez co obniża ryzyko zawału i udaru mózgu. Zawartość antyoksydantów pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto chlebowiec pozytywnie wpływa na oczy. 100 g owocu dostarcza 94 kcal, czyli więcej niż banan, ale mniej niż awokado.

Młody, niedojrzały owoc chlebowca ma smak i konsystencję podobną do drobiu. Zawiera mnóstwo białka. Jest dzięki temu znakomitym zamiennikiem mięsa. W kuchni indyjskiej i wschodnioazjatyckiej młode owoce chlebowca podaje się w daniach typu curry. Młody owoc ma delikatny, neutralny smak i dobrze chłonie przyprawy. Wystarczy go zamarynować w ziołach i wrzucić na gorącą patelnię. Używając sosu sojowego, można z niego zrobić danie do złudzenia przypominające potrawkę z kurczaka, a z dodatkiem ciemnego sosu sojowego i koncentratu pomidorowego chlebowiec zamieni się w "wołowinę".

Dojrzałe jackfruity również smakują fantastycznie. Owoce jemy na surowo, najczęściej w sałatkach, przyrządzając z nich soki, koktajle i napoje. Po pokrojeniu w cienkie plasterki i usmażeniu, uzyskamy znakomite i zdrowe czipsy.

Upieczony owoc chlebowca używany jest także do przygotowywania kanapek. Wystarczy upiec zawinięty w folię aluminiową obrany owoc, wystudzić go i poszarpać widelcem i położyć na pieczywie. Nawet najwięksi fani mięsa będą zachwyceni.

Jedynym problemem związanym z chlebowcem jest jego dostępność. Często różne egzotyczne produkty przywozimy z wakacyjnych wojaży. Z jackfruitem jest jednak pewien kłopot - jego masa utrudnia zapakowanie "bochenka" do walizki. Dlatego też szukamy go w sklepach stacjonarnych i internetowych. Świeże owoce chlebowca czasem są dostępne w sklepach z żywnością azjatycką oraz dla wegetarian. Sprzedawany jest także w puszkach – w zalewie, w plastrach - podobnie jak popularny u nas ananas.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy