Chlebki pita - krok po kroku

Obraz

Składniki

  • 1 kg maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka drożdży
  • około 650 ml ciepłej wody

Przepis

Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 30 ? 40 porcji. Ułożyć na stolnicy, oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczka i pozostawić tak na 20 minut. Po tym czasie Potrzebną ilość rozwałkować na kształt elipsy o średnicy 15 i 18 cm. Grubość nie powinna przekraczać ? cm. Jeśli chcemy mieć pity nacięte rozkroić je delikatnie ostrym nożem i pozostawić jeszcze kilka minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 240 stopni. Pity wkładamy do nagrzanego już piekarnika układając je na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pieczemy około 8 minut.
Resztę pozostawiam Waszej inwencji gdyż pita jest podstawą do wielu wariacji kulinarnych

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia