Chlebek naan czy pita? Mamy przepis na oba z nich

Chlebek naan i pita to podstawy kuchni orientalnej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu czy kebaba. Jak je zrobić? Oto przepis od Daylicooking

Pita to świetny dodatek do mięsPita to świetny dodatek do mięs
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania)
  • 1/2 opakowania suchych drożdży (w opakowaniu jest najczęściej 7 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 150 ml gęstego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju

Przepis

Mąkę przesiać do większej miski. Wsypać drożdże, sól i cukier. Wymieszać.

Przepis

Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki z solą, cukrem i drożdżami. Dodać olej i jogurt (lub śmietanę). Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką lub dłonią. Powinno wyjść niezbyt gęste, ale gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy wyrośnie "zbić" je łyżką lub dłonią i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Przepis

Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypana mąką stolnicę lub kuchenny blat. Podzielić na części wielkości małej pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób:

Przepis

Chlebki naan

Przepis

Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba mocno rozgrzać i wkładać placki: najpierw przez około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą stronę i piec przez około 1,5 - 2 minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku.

Przepis

Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo.

Przepis

Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni.

Przepis

Pita

Przepis

Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec najlepiej w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, a podczas pieczenia dobrze jest włączyć (w miarę możliwości) termoobieg.

Przepis

Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 5- minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, aż chlebki podrosną i zaczną się rumienić.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja