Chleb razowy powoduje wzdęcia. Jak temu zaradzić?
Czy to prawda, że ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego? Niejednokrotnie próbowałam "przerzucić się" na chleb razowy, ale zawsze kończy się to u mnie wzdęciami. Czy mogłaby Pani coś poradzić?
Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. W procesie przemiału usuwana jest zewnętrzna część ziarna, w której znajdują się cenne składniki odżywcze m.in. witaminy z grupy B i E, kwas foliowy, składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź oraz związki potasu i fosforu. Ciemne pieczywo jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Jeśli po spożyciu chleba razowego pojawiają się wzdęcia, proszę sprawdzić jaka będzie reakcja na pieczywo z mąk mieszanych. Warto także sprawdzić skład pieczywa. Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.
Zachęcam Panią także do samodzielnego wypieku chleba. Będzie Pani miała 100 proc. pewność co do jego składu, a także będzie Pani mogła dowolnie mieszać mąkę pszenną z mąką razową. Można także piec chleb pszenny z dodatkiem nasion np. słonecznika lub pestek dyni.
Jeśli wzdęcia po zjedzeniu chleba pełnoziarnistego nie będą ustępować, może Pani pozostać przy chlebie pszennym lub żytnim, a dietę zbilansować grubymi, ciemnymi kaszami np. kaszą gryczaną lub pęczakiem. Z produktów pełnoziarnistych polecam także brązowy ryż i razowy makaron.