Chleb razowy powoduje wzdęcia. Jak temu zaradzić?

Czy to prawda, że ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego? Niejednokrotnie próbowałam "przerzucić się" na chleb razowy, ale zawsze kończy się to u mnie wzdęciami. Czy mogłaby Pani coś poradzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. W procesie przemiału usuwana jest zewnętrzna część ziarna, w której znajdują się cenne składniki odżywcze m.in. witaminy z grupy B i E, kwas foliowy, składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź oraz związki potasu i fosforu. Ciemne pieczywo jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Jeśli po spożyciu chleba razowego pojawiają się wzdęcia, proszę sprawdzić jaka będzie reakcja na pieczywo z mąk mieszanych. Warto także sprawdzić skład pieczywa. Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.

Zachęcam Panią także do samodzielnego wypieku chleba. Będzie Pani miała 100 proc. pewność co do jego składu, a także będzie Pani mogła dowolnie mieszać mąkę pszenną z mąką razową. Można także piec chleb pszenny z dodatkiem nasion np. słonecznika lub pestek dyni.

Jeśli wzdęcia po zjedzeniu chleba pełnoziarnistego nie będą ustępować, może Pani pozostać przy chlebie pszennym lub żytnim, a dietę zbilansować grubymi, ciemnymi kaszami np. kaszą gryczaną lub pęczakiem. Z produktów pełnoziarnistych polecam także brązowy ryż i razowy makaron.

Polecamy także:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość