Chleb razowy powoduje wzdęcia. Jak temu zaradzić?

Czy to prawda, że ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego? Niejednokrotnie próbowałam "przerzucić się" na chleb razowy, ale zawsze kończy się to u mnie wzdęciami. Czy mogłaby Pani coś poradzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. W procesie przemiału usuwana jest zewnętrzna część ziarna, w której znajdują się cenne składniki odżywcze m.in. witaminy z grupy B i E, kwas foliowy, składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź oraz związki potasu i fosforu. Ciemne pieczywo jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Jeśli po spożyciu chleba razowego pojawiają się wzdęcia, proszę sprawdzić jaka będzie reakcja na pieczywo z mąk mieszanych. Warto także sprawdzić skład pieczywa. Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.

Zachęcam Panią także do samodzielnego wypieku chleba. Będzie Pani miała 100 proc. pewność co do jego składu, a także będzie Pani mogła dowolnie mieszać mąkę pszenną z mąką razową. Można także piec chleb pszenny z dodatkiem nasion np. słonecznika lub pestek dyni.

Jeśli wzdęcia po zjedzeniu chleba pełnoziarnistego nie będą ustępować, może Pani pozostać przy chlebie pszennym lub żytnim, a dietę zbilansować grubymi, ciemnymi kaszami np. kaszą gryczaną lub pęczakiem. Z produktów pełnoziarnistych polecam także brązowy ryż i razowy makaron.

Polecamy także:

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane