Trwa ładowanie...
d1cx86t

Chleb razowy powoduje wzdęcia. Jak temu zaradzić?

Czy to prawda, że ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego? Niejednokrotnie próbowałam "przerzucić się" na chleb razowy, ale zawsze kończy się to u mnie wzdęciami. Czy mogłaby Pani coś poradzić?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
(archiwum, Fot: archiwum)
d1cx86t

Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. W procesie przemiału usuwana jest zewnętrzna część ziarna, w której znajdują się cenne składniki odżywcze m.in. witaminy z grupy B i E, kwas foliowy, składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, miedź oraz związki potasu i fosforu. Ciemne pieczywo jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Jeśli po spożyciu chleba razowego pojawiają się wzdęcia, proszę sprawdzić jaka będzie reakcja na pieczywo z mąk mieszanych. Warto także sprawdzić skład pieczywa. Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.

Zachęcam Panią także do samodzielnego wypieku chleba. Będzie Pani miała 100 proc. pewność co do jego składu, a także będzie Pani mogła dowolnie mieszać mąkę pszenną z mąką razową. Można także piec chleb pszenny z dodatkiem nasion np. słonecznika lub pestek dyni.

d1cx86t

Jeśli wzdęcia po zjedzeniu chleba pełnoziarnistego nie będą ustępować, może Pani pozostać przy chlebie pszennym lub żytnim, a dietę zbilansować grubymi, ciemnymi kaszami np. kaszą gryczaną lub pęczakiem. Z produktów pełnoziarnistych polecam także brązowy ryż i razowy makaron.

Polecamy także:

Rzucam palenie. Co jeść, żeby nie przytyć?

Czy masło zawiera tłuszcze trans?

Czy "surowizna" tuczy?

"Light" znaczy lepszy?

d1cx86t

Podziel się opinią

Share

d1cx86t

d1cx86t