Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty

Nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba ze świeżym masłem. Dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem zamieni każdy posiłek w prawdziwą ucztę. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek i czarnego pieprzu chleb zyskuje wyjątkowy aromat i smak. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszystyChleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Monika Lemko

Składniki

  • ok. 550 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • mąka do podsypania

Przepis

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
  • Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.
  • Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.
  • Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 min.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce