Domowy chleb owsiany. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
W czasie przymusowej kwarantanny wielu z nas zabiera się za pieczenie domowego chleba. wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie, wystarczy jedynie sprawdzony przepis. My polecamy chlebek owsiany według Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
● 1 l ciepłej wody
● 50 g drożdży
● 1 łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 8 łyżek płatków owsianych górskich
● 1 kg mąki pszennej
● 1 garść łuskanego słonecznika
● 1 garść siemienia lnianego
● odrobina mleka
Do dekoracji:
● łuskany słonecznik
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze