Domowy chleb owsiany. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
W czasie przymusowej kwarantanny wielu z nas zabiera się za pieczenie domowego chleba. wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie, wystarczy jedynie sprawdzony przepis. My polecamy chlebek owsiany według Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
● 1 l ciepłej wody
● 50 g drożdży
● 1 łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 8 łyżek płatków owsianych górskich
● 1 kg mąki pszennej
● 1 garść łuskanego słonecznika
● 1 garść siemienia lnianego
● odrobina mleka
Składniki
Do dekoracji:
● łuskany słonecznik
Przepis
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
Przepis
Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.