Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu

Gruzińska kuchnia zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, jest pełna smaków i aromatów. Zachwyca swoją prostotą. Pieczona baranina, owcze sery, dojrzałe w słońcu pomidory i winogrona. Jednym z tradycyjnych gruzińskich dań jest chaczapuri, czyli pszenny placek wypełniony farszem. Zobaczcie, jak go przygotować.

Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzuChaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • 300 ml wody,
  • 1 kostka świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru.

Farsz:

  • 400 g fety,
  • 500 g owczego sera,
  • 100 g masła,
  • sól i ulubione zioła do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej. Partiami wsypuj mąkę. Dodaj cukier, sól i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ser owczy wymieszaj z fetą, solą i ziołami, tak by nie było grudek. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulę. Pierwszą rozwałkuj, zostawiając grubszy środek i cieńsze brzegi. Na środek nałóż ¼ farszu. Złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja