Cebula smażona w cieście. Pyszna przekąska
Krążki cebulowe to popularna amerykańska przekąska. Choć to prawdziwa kaloryczna bomba, warto od czasu do czasu się na nią skusić, bo jest naprawdę pyszna. Przygotowanie cebuli smazonej w cieście nie jest trudne. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- kilka dużych cebul
- mąka
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka (można nieco więcej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- sól, pieprz
- Obrane cebule pokroić w plasterki o grubości kilku mm.
- Opcjonalnie można oprószyć solą i pieprzem. Ja tego nie robiłam.
- Składniki na ciasto dobrze wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
- Krążki cebuli obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście i ponownie delikatnie w mące.
- Smażyć na rozgrzanym oleju (aż się zarumienią z każdej strony).
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
- Można podawać z dipem/sosem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze