Wegetariańskie leczo z cukinią i żółtym serem
Potrawa bardzo popularna także w Polsce, choć nasza wersja trochę różni się od węgierskiej, w której pomidory i papryka duszone są zwykle na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, a następnie doprawione papryką w proszku. My proponujemy leczo w wersji wegetariańskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Cebulę pokrój na cząstki, a czosnek przeciśnij przez praskę.Cukinię i bakłażana pokrój w grubsze plastry.
- Paprykę pokrój w niedużą kostkę.Na patelni smaż cebulę i czosnek,następnie dodaj paprykę,bakłażana i cukinię.
- Smaż około 5 minut na dużym ogniu,ciągle mieszając.Podsmażone warzywa podlej bulionem.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i zioła.Gotuj jeszcze przez 10 minut. Przypraw do smaku.Gotowe leczo posyp żółtym serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze