Trwa ładowanie...
d2grf6g
07-07-2022 10:40

Wegetariańskie leczo z cukinią i żółtym serem

Przepis

Potrawa bardzo popularna także w Polsce, choć nasza wersja trochę różni się od węgierskiej, w której pomidory i papryka duszone są zwykle na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, a następnie doprawione papryką w proszku. My proponujemy leczo w wersji wegetariańskiej.

d2grf6g
2.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Charlotte von Elm
Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 białe cebule
  • 50 dag kolorowej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • olej do smażenia
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
Przepis
  • Cebulę pokrój na cząstki, a czosnek przeciśnij przez praskę.Cukinię i bakłażana pokrój w grubsze plastry.
  • Paprykę pokrój w niedużą kostkę.Na patelni smaż cebulę i czosnek,następnie dodaj paprykę,bakłażana i cukinię.
  • Smaż około 5 minut na dużym ogniu,ciągle mieszając.Podsmażone warzywa podlej bulionem.
  • Dodaj pomidorki koktajlowe i zioła.Gotuj jeszcze przez 10 minut. Przypraw do smaku.Gotowe leczo posyp żółtym serem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wegetariańskie leczo z cukinią i żółtym serem
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
Więcej tematów
d2grf6g