Cała naprzód do Delifish. Tu się kryją skarby morza

Przez żołądek do serca, brzmi słynne porzekadło. Brzmi może nieco banalnie, ale w Delifishu zdecydowanie wiedzą, co oznacza w praktyce.

Ekipa Delifish sztukę przygotowywania owoców morza opanowała do perfekcji
Źródło zdjęć: © WP.PL
Urszula Korąkiewicz
SKOMENTUJ

"Gdzie w Gdańsku można zjeść dobrą rybę?", to chyba najczęstsze pytanie padające z ust turystów. I trzeba przyznać, że długo trudno było udzielić na to pytanie konkretnej odpowiedzi. W ostatnich latach sporo się zmieniło. Wyszukanych smaków coraz częściej szukają i przyjezdni, i miejscowi. I coraz więcej lokali serwuje dania z ryb na naprawdę wysokim poziomie.

Obraz
© WP.PL

Miejscem, które można polecić z czystym sumieniem, jest właśnie Delifish w Słonym Spichlerzu. Koncept praktycznie na samym końcu food hallu kusi już samym wyglądem. Lady są pełne świeżych ryb i owoców morza, a także apetycznie wyglądających przystawek. Znajdzie się tu coś dla każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Od tapas, past i tatarów po wędzone ryby.

Obraz
© WP.PL

Ale przecież przystawki to tylko początek. Delifish zaprasza na prawdziwą podróż kulinarną. Sceptyków morskich przysmaków przekona z pewnością rybny burger. Miłośnikom klasyki przypadną do gustu niewątpliwie pieczołowicie przygotowywane filety. I tu znów spotykamy się ze sporym wyborem: dorsz, pstrąg, łosoś, okoń, makrela.

Obraz
© WP.PL

Wydawałoby się, że w smażonej rybie, czy rybie z grilla nie ma żadnej filozofii. A jednak, przygotowanie jej tak, by na talerzu nie została po niej ani krztyna, to sztuka. Sztuka, którą ekipa Delifisha świetnie opanowała. Możecie wierzyć na słowo, sprawdziłyśmy to na własnej skórze, a raczej na podniebieniach.

Obraz
© WP.PL

Dając się porwać kulinarnej podróży przy następnym przystanku napotkamy owoce morza. Danie tyle efektowne, co ryzykowne. Cóż, do owoców morza niełatwo się przekonać. Przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli jednak chcecie spróbować się przełamać, to to jest odpowiednie miejsce. Jako osoba, która dotąd z owoców morza akceptowała jedynie krewetki, widząc talerz pełen tych przysmaków myślałam, że zjedzenie go będzie niemałym wyzwaniem. I bardzo się myliłam.

Obraz
© WP.PL

Delikatne i sprężyste krewetki, kalmary i aksamitne mule zaskoczyły mnie swoim smakiem. Podawane w towarzystwie delikatnego sosu, świeżej sałaty i pieczywa tworzą danie, na które zdecydowanie warto się skusić. To owoce morza podawane jak w Tajlandii. Tu sekretem jest prostota, to one mają grać pierwsze skrzypce – mówi mi koleżanka. A ja wtóruję, grają tak, że ma się ochotę na więcej.

Obraz
© WP.PL

Asem w rękawie Delifisha moim zdaniem jest zupa rybna. Aromatyczna, gorąca i podawana w miskach wypełnionych po brzegi. – Przecież ona pachnie i smakuje jak podawana u wybrzeży Chorwacji – mówi mi koleżanka. I jestem pewna, że tak stwierdzą wszyscy poszukiwacze smaków i kulinarnych podróży. Zupa jest pełna kawałków ryb i owoców morza – słowem przygotowywana na bogato. I zdecydowanie grzechu warta.

Kulinarnej podróży nie musicie kończyć szybko. Tutaj przyświeca sztuka ucztowania. Naprawdę warto spróbować wszystkiego, choćby po trochu. Na randce, niedzielnym obiedzie czy spotkaniu z przyjaciółmi.

Obraz
© WP.PL

I choć ceny nie są zbyt niskie, (bo choć burger kosztuje 21 zł, to ceny filetów wahają się od 35 zł do 48, owoców morza zaś sięgają nawet ponad 60), to przecież można je dzielić. Z drugą połówką na randce, z rodziną na obiedzie czy z przyjaciółmi przed imprezą.

Warto. Bo możecie być pewni, że z Delifisha nie wyjdziecie głodni.

Obraz
© WP.PL

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne