Butelka probiotyku i lek na kaca. Ten cudowny napój będzie hitem nadchodzącego lata

Nie wiadomo, w co trudniej uwierzyć: czy w to, że na Zachodzie dopiero od niedawna odkrywa się kiszonki na nowo, czy w to, że sama woda spod ogórków może zrobić taką spektakularną karierę. Ale to nic dziwnego: ma ciekawy smak i zbawienny wpływ na organizm.

Woda ze słoika z ogórkami będzie hitem tego lata
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Przemysław Bociąga

Kiszenie to proces fermentacji bakteriami kwasu mlekowego. To te same naturalne kultury bakterii o działaniu probiotycznym, dla których pijemy jogurty i inne "wyspecjalizowane" przysmaki, a czasem łykamy tabletki o działaniu osłonowym (w przypadku terapii antybiotykowej) oraz dla wzmocnienia odporności.

Wiemy doskonale, że kiszenie warzyw pozwala na zachowanie, a czasem nawet wzmocnienie ich naturalnych prozdrowotnych właściwości: pozwala na dłużej przechować witaminy, a niektórych, np. wit. K, dodaje od siebie. Obniża też kaloryczność produktów: bakterie, fermentując, zjadają z nich cukier, więc kwaszony produkt daje mniej energii. Nie zapominajmy też o zbawiennej funkcji probiotyków.

ZOBACZ TEŻ: Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia

Ale przecież witaminy, mikroelementy i bakterie występują nie tylko w kiszonych warzywach i owocach, lecz także w zalewie ze słoika. Dlaczego ją wylewać? Z takiego założenia wychodzą Amerykanie, którzy w tym roku pić będą sok spod ogórków. Rozlewany do eleganckich buteleczek sok ten ma być hitem zarówno diet detoksykujących, jak i piątkowych imprez – jako składnik koktajli alkoholowych. No i oczywiście sobotnich poranków, kiedy zatrucie alkoholem leczyć będziemy właśnie wodą spod ogórków.

Wodę po kiszonkach można pić w postaci shotów (propozycja jednego z producentów soku: shot whiskey, a po nim kieliszek soku) albo eksperymentować z bardziej skomplikowanymi kompozycjami: z whisky albo z wódką i piwem imbirowym. Dobrze jest trzymać pod ręką butelkę takiego soku na wypadek kaca albo wypijać po treningu, żeby złagodzić bolesne efekty nadchodzących zakwasów. Pożywny koktajl uzyskamy, mieszając go z sokiem jabłkowym, limonkowym, szpinakiem i bananem. A najlepsze, że w Polsce nie trzeba szukać go wytrwale w delikatesach, bo dostępny jest od ręki, prosto ze słoika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja