Buraczki na ciepło. Smakują prawie jak u babci
Oto przepyszny sposób na jarzynkę do obiadu. Buraczki na ciepło, doprawione czosnkiem, świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g buraków czerwonych
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 15 g soku z cytryny
- 5 g cukru
Przepis
- Buraki, obieram, myję kroję na mniejsze kawałki, czosnek obieram. Warzywa przekładam do miski od blendera, bleduję około 2 minut.
- W garnku rozgrzewam olej, dodaję buraki z czosnkiem, wsypuję sól, pieprz, cukier, gotuję około 10 minut.
- Po tym czasie wyciskam sok z cytryny i jeszcze dwie minutki gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl