Buraczki tarte do słoików

Obraz

Składniki

  • 3 kg buraków
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru

Przepis

Buraki bez obierania ugotować do miękkości - woda cały czas powinna zakrywać warzywa, w razie potrzeby należy dolać płynu. Ugotowane buraki odcedzić i ostudzić.

Przepis

Następnie należy je obrać (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych, gdyż to jedne z najbardziej barwiących produktów spożywczych) i zetrzeć do miski na tarce o grubszych oczkach.

Przepis

Pozostałe składniki, na zalewę, umieścić w garnku, podgrzać do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wlać do buraczków i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wypełnić wyparzone wcześniej i wysterylizowane słoiki.

Przepis

Dobrze zakręcić i pasteryzować "na mokro" ok. 10 minut. Następnie odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, schować do spiżarni.

Przepis

Takie buraczki to idealny dodatek do dań obiadowych - zrazów, gulaszy lub kotletów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja