- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kg buraków
- pół szklanki octu 10 proc.
- 1/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
Przepis
Buraki bez obierania ugotować do miękkości - woda cały czas powinna zakrywać warzywa, w razie potrzeby należy dolać płynu. Ugotowane buraki odcedzić i ostudzić.
Przepis
Następnie należy je obrać (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych, gdyż to jedne z najbardziej barwiących produktów spożywczych) i zetrzeć do miski na tarce o grubszych oczkach.
Przepis
Pozostałe składniki, na zalewę, umieścić w garnku, podgrzać do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wlać do buraczków i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wypełnić wyparzone wcześniej i wysterylizowane słoiki.
Przepis
Dobrze zakręcić i pasteryzować "na mokro" ok. 10 minut. Następnie odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, schować do spiżarni.
Przepis
Takie buraczki to idealny dodatek do dań obiadowych - zrazów, gulaszy lub kotletów.