Buraczki tarte do słoików

Obraz

Składniki

  • 3 kg buraków
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru

Przepis

Buraki bez obierania ugotować do miękkości - woda cały czas powinna zakrywać warzywa, w razie potrzeby należy dolać płynu. Ugotowane buraki odcedzić i ostudzić.

Przepis

Następnie należy je obrać (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych, gdyż to jedne z najbardziej barwiących produktów spożywczych) i zetrzeć do miski na tarce o grubszych oczkach.

Przepis

Pozostałe składniki, na zalewę, umieścić w garnku, podgrzać do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wlać do buraczków i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wypełnić wyparzone wcześniej i wysterylizowane słoiki.

Przepis

Dobrze zakręcić i pasteryzować "na mokro" ok. 10 minut. Następnie odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, schować do spiżarni.

Przepis

Takie buraczki to idealny dodatek do dań obiadowych - zrazów, gulaszy lub kotletów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości