Bulgur - jednak z najstarszych kasz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur, to kolejna, obok kaszy manny i kuskus, kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno, średnio i gruboziarnistej. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo z przepisem na kotlety z kaszy:

/ 5Kasza instant

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie. Znajdziemy w niej błonnik, witaminy (głównie z grupy B), minerały - żelazo, fosfor, potas i mangan. Wytwarza się z ziaren pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i mielone. Kasza ma przypomina nieco ryż, ma delikatny orzechowy smak. Jak ją przygotować? To proste! Wystarczy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 20 minut. Kaszę bulgur znajdziemy w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Pół kilograma kosztuje ok. 5-6 zł.

/ 5Bulgur w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kasza bulgur to podstawa tureckiej kuchni. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym, przyprawami, a także jako składnik sałatek czy podstawa musli. Połączona z czerwoną soczewicą będzie bazą dla wegańskich kotletów. Kaszę bulgur można dodawać także do warzywnych czy mięsnych gulaszy oraz zup, choćby polskiego krupniku. Doskonale zastąpi także ryż w risotto. Najbardziej charakterystycznym daniem, do którego dodaje się bulgur jest tabuleh, czyli orzeźwiająca sałatka ze świeżymi warzywami i miętą.

/ 5Tabuleh

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, mała cukrowa cebula, mały pęczek dymki ze szczypiorkiem, pęczek natki, garść listków mięty, ząbek czosnku, sól, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. W tym czasie opłucz warzywa i zioła. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, pietruszkę i miętę posiekaj. Wszystkie składniki połącz z wystudzoną kaszą w dużej misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Przed podaniem schłódź w lodówce.

/ 5(Nie)tradycyjny krupnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy bulgur, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów