Bulgur - jednak z najstarszych kasz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur, to kolejna, obok kaszy manny i kuskus, kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno, średnio i gruboziarnistej. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo z przepisem na kotlety z kaszy:

/ 5Kasza instant

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie. Znajdziemy w niej błonnik, witaminy (głównie z grupy B), minerały - żelazo, fosfor, potas i mangan. Wytwarza się z ziaren pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i mielone. Kasza ma przypomina nieco ryż, ma delikatny orzechowy smak. Jak ją przygotować? To proste! Wystarczy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 20 minut. Kaszę bulgur znajdziemy w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Pół kilograma kosztuje ok. 5-6 zł.

/ 5Bulgur w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kasza bulgur to podstawa tureckiej kuchni. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym, przyprawami, a także jako składnik sałatek czy podstawa musli. Połączona z czerwoną soczewicą będzie bazą dla wegańskich kotletów. Kaszę bulgur można dodawać także do warzywnych czy mięsnych gulaszy oraz zup, choćby polskiego krupniku. Doskonale zastąpi także ryż w risotto. Najbardziej charakterystycznym daniem, do którego dodaje się bulgur jest tabuleh, czyli orzeźwiająca sałatka ze świeżymi warzywami i miętą.

/ 5Tabuleh

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, mała cukrowa cebula, mały pęczek dymki ze szczypiorkiem, pęczek natki, garść listków mięty, ząbek czosnku, sól, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. W tym czasie opłucz warzywa i zioła. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, pietruszkę i miętę posiekaj. Wszystkie składniki połącz z wystudzoną kaszą w dużej misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Przed podaniem schłódź w lodówce.

/ 5(Nie)tradycyjny krupnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy bulgur, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii