Bulgur - jednak z najstarszych kasz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur, to kolejna, obok kaszy manny i kuskus, kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno, średnio i gruboziarnistej. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo z przepisem na kotlety z kaszy:

/ 5Kasza instant

Obraz
© 123RF.COM

Bulgur to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie. Znajdziemy w niej błonnik, witaminy (głównie z grupy B), minerały - żelazo, fosfor, potas i mangan. Wytwarza się z ziaren pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i mielone. Kasza ma przypomina nieco ryż, ma delikatny orzechowy smak. Jak ją przygotować? To proste! Wystarczy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 20 minut. Kaszę bulgur znajdziemy w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Pół kilograma kosztuje ok. 5-6 zł.

/ 5Bulgur w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kasza bulgur to podstawa tureckiej kuchni. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym, przyprawami, a także jako składnik sałatek czy podstawa musli. Połączona z czerwoną soczewicą będzie bazą dla wegańskich kotletów. Kaszę bulgur można dodawać także do warzywnych czy mięsnych gulaszy oraz zup, choćby polskiego krupniku. Doskonale zastąpi także ryż w risotto. Najbardziej charakterystycznym daniem, do którego dodaje się bulgur jest tabuleh, czyli orzeźwiająca sałatka ze świeżymi warzywami i miętą.

/ 5Tabuleh

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, mała cukrowa cebula, mały pęczek dymki ze szczypiorkiem, pęczek natki, garść listków mięty, ząbek czosnku, sól, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. W tym czasie opłucz warzywa i zioła. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, pietruszkę i miętę posiekaj. Wszystkie składniki połącz z wystudzoną kaszą w dużej misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Przed podaniem schłódź w lodówce.

/ 5(Nie)tradycyjny krupnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy bulgur, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę