Smaczna i zdrowa
Bulgur, to kolejna, obok kaszy manny i kuskus, kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno, średnio i gruboziarnistej. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Zobaczcie nasze inspiracje.
Polecamy wideo z przepisem na kotlety z kaszy:
Kasza instant
Bulgur to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie. Znajdziemy w niej błonnik, witaminy (głównie z grupy B), minerały - żelazo, fosfor, potas i mangan. Wytwarza się z ziaren pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i mielone. Kasza ma przypomina nieco ryż, ma delikatny orzechowy smak. Jak ją przygotować? To proste! Wystarczy zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 20 minut. Kaszę bulgur znajdziemy w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Pół kilograma kosztuje ok. 5-6 zł.
Bulgur w kuchni
Kasza bulgur to podstawa tureckiej kuchni. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym, przyprawami, a także jako składnik sałatek czy podstawa musli. Połączona z czerwoną soczewicą będzie bazą dla wegańskich kotletów. Kaszę bulgur można dodawać także do warzywnych czy mięsnych gulaszy oraz zup, choćby polskiego krupniku. Doskonale zastąpi także ryż w risotto. Najbardziej charakterystycznym daniem, do którego dodaje się bulgur jest tabuleh, czyli orzeźwiająca sałatka ze świeżymi warzywami i miętą.
Tabuleh
Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory, mała cukrowa cebula, mały pęczek dymki ze szczypiorkiem, pęczek natki, garść listków mięty, ząbek czosnku, sól, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kaszę zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. W tym czasie opłucz warzywa i zioła. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, pietruszkę i miętę posiekaj. Wszystkie składniki połącz z wystudzoną kaszą w dużej misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Przed podaniem schłódź w lodówce.
(Nie)tradycyjny krupnik
Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy bulgur, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.