Obalamy solne mity, czyli 11 powodów, dla których warto jeść sól

Sól ostatnimi czasy została mocno oczerniona, a tak naprawdę możnaby było napisać o niej list pochwalny.

Sól to najpopularniejsza przyprawa.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Sól jest niezbędna do życia, jeśli pozbawimy krew soli, to od razu zaczyna krzepnąć i może dojść do rozpadu erytrocytów, co powoduje na przykład zator w żyłach. Sól sprzyja również regeneracji komórek w organizmie. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie, przyspiesza przemianę materii, utrzymuje odpowiednią ilość wody w naczyniach krwionośnych, tkankach i komórkach oraz niszczy zarazki i leczy wiele dolegliwości. Oto fakty na jej temat:

  • Jest „paliwem” dla układu nerwowego – pomaga w transmisji impulsów w układzie nerwowym. Ponadto świetnie się sprawdza w chwilach stresu. Odgrywa znaczącą rolę w leczeniu zaburzeń emocjonalnych. Tylko w dobrze nawodnionym organizmie, gdy poziom sodu jest na odpowiednim poziomie, to tryptofan – który jest bardzo małym aminokwasem – jest w stanie dotrzeć do mózgu i zostać wykorzystany do produkcji serotoniny, melatoniny oraz tryptaminy. Te neuroprzekaźniki mają działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne.
  • Składniki mineralne zawarte w dobrej soli są bardzo dobrze wchłaniane, co niesie ze sobą korzyści dla układu kostnego, sercowo-naczyniowego i gospodarki elektrolitowej.
  • Reguluje tempo uderzeń serca – stabilizuje rytm skurczów serca, normuje ciśnienie krwi (o ile organizm jest dobrze nawodniony) oraz reguluje puls.
  • Równoważy poziom cukru we krwi – jej zbyt niskie spożycie prowadzi do zwiększonej insulinooporności. Wystarczy przez tydzień być na diecie niskosodowej, aby u osób zdrowych to zaobserwować. Badanie przeprowadzone w Australii na osobach cierpiących na cukrzycę wykazało, że największe ryzyko zgonu odnotowano zarówno u osób, które spożywają najmniej, jak i najwięcej soli.

Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Żyj naturalnie
  • Najważniejszy jest umiar, ponieważ szkodzi zarówno jej brak i nadmiar – duży niedobór może spowodować odwodnienie, osłabienie, apatię i zwiększyć podatność na stres. Wywołuje bóle głowy, mięśni i zakłóca pracę serca. Dzienne zapotrzebowanie organizmu to trzy łyżeczki. Przekroczenie tej ilości spowoduje nadmiar sodu w organizmie, co może z kolei podwyższyć ciśnienie krwi , podrażnić żołądek czy zakłócić prace nerek.
  • Wspomaga przyswajanie składników odżywczych przez ścianki jelita – chlorek sodu aktywuje enzymy trawienne, tj. amylazę, która jest obecna w ślinie – sód jest niezbędny do trawienia i absorpcji pożywienia.
  • Bez soli zaburzamy istotnie równowagę elektrolitową między sodem, potasem i magnezem. Ponadto narażamy się na schorzenia takie, jak: dna moczowa, skurcze mięśni czy zatrzymywanie wody. Niedobory mogą również negatywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu, gdy na skutek stresu mamy zaburzoną pracę nadnerczy.
  • Ułatwia oczyszczanie płuc i nosa w czasie infekcji, jak również pomaga walczyć z alergią – rozrzedza śluz zalegający w płucach i zatokach, a także pomaga powstrzymać kaszel (wystarczy położyć sól na język, aż się rozpuści). Cechuje ją działanie antyhistaminowe (warto wypić szklankę lub dwie wody i potem położyć kilka ziarenek soli na języku).
  • Używana zewnętrznie, wiąże wodę, a więc nawilża, ujędrnia i wygładza, a nie jak powszechnie się zwykło sądzić wysusza. Sól pochodząca z kopalni, solankowych źródeł, nielicznych jeszcze czystych mórz czy nasza rodzima kłodawska to mieszanka przeróżnych, najzdrowszych i znakomicie przyswajalnych minerałów. Są w niej m.in. chlorek sodu, magnezu, siarczany, węglany, bromki, a nawet śladowe ilości złota, które odmładzają skórę. Wiele z tych substancji zabija bakterie, wirusy i grzyby. To dlatego słona woda ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antygrzybicze. Sól dostarcza tych cennych elementów, „wpychając je” w głąb skóry. Półgodzinna kąpiel solankowa w wannie oczyszcza skórę i poprawia samopoczucie. W przeciwieństwie do normalnej kąpieli, podczas której wilgoć ucieka ze skóry, solanka wytwarza na niej płaszcz ochronny. Minerały wnikają do wnętrza naskórka, u uciekają z niej toksyny.
  • Zapobiega bezsenności – sole mineralne uspokajają system nerwowy. W tym przypadku zaleca się ją pić przed snem
  • Bez soli człowiek nie przyswajałby składników odżywczych i miałby problem z trawieniem prawie wszystkiego.

Inne funkcje soli w organizmie:
– reguluje gospodarkę wewnątrzkomórkową,
– jest niezbędna dla pracy nerek, aby wspomóc je w wydalaniu nadmiaru kwasów z moczem,
– utrzymuje serotoninę i melatoninę na odpowiednim poziomie,
– komórki potrzebują jej do wytworzenia energii,
– zapobiega skurczom mięśni oraz zwiększonemu wytwarzaniu śliny,
– pomaga w nietrzymaniu moczu. Brak soli powoduje osłabienie szyjki pęcherza moczowego,
– utrzymuje odpowiednie napięcie mięśniowe oraz siłę mięśni,
– utrzymuje prawidłową strukturę kości. Gdy brakuje wody i soli to tracimy wapń, a co gorsza, nie przyswajamy tego którego dostarczamy z jedzeniem,
– sól w połączeniu z wodą jest świetnym środkiem moczopędnym.

Uwaga na zbyt niski poziom sodu
Zbyt niski poziom soli w organizmie ma wpływ na funkcjonowanie wielu hormonów, wydzielanie enzymów, morfologię krwi. Naukowcy zebrali 167 opracowań naukowych i wyciągnęli z nich wnioski, że u osób, które zmniejszały spożycie soli znacząco wzrastał poziom reniny (który wywołuje skurcz naczyń, sprzyja tworzeniu się zakrzepów i zawałów), aldosteronu, noradrenaliny, adrenaliny oraz cholesterolu i trójglicerydów.

Dlaczego warto pić wodę z odrobiną soli?
Woda w połączeniu z solą działa jak naturalny antyoksydant, oczyszczając organizm z toksyn. Jeśli brakuje soli to organizm do procesów oczyszczania użyje np. tryptofanu i tyrozyny (aminokwasów). Okresowe poranne picie wody ze szczyptą soli w celu oczyszczenia organizmu i wielu innych korzyści zdrowotnych jest stosowane w tradycyjnej medycynie wschodniej i ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Dzięki wyjątkowemu połączeniu wody z solą powstaje nowa struktura, dużo lepiej wchłanialna przez organizm, między innymi dlatego, że jony dodatnie w soli wiążą się z ujemnymi w cząsteczkach wody i odwrotnie.

Woda z solą to:
• Lepsze nawodnienie – woda dużo lepiej jest wchłaniana i wykorzystywana przez organizm.

• Lepsze trawienie – taka mieszanka pobudza enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego przez co przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i wzdęciom.

• Oczyszczenie czyli detoks – usuwa toksyny z organizmu, ma właściwości przeciwbakteryjne.

• Mineralizacja – składniki mineralne zawarte w dobrej soli są bardzo dobrze wchłaniane. Korzyści dla układu kostnego, sercowo-naczyniowego i gospodarki elektrolitowej.

• Pomoc na bezsenność – sole mineralne uspokajają system nerwowy. W tym przypadku zaleca się ją pić przed snem.

Barbara Fołda – technolog żywienia z ponad 30-letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu, autorka licznych artykułów na temat zdrowego żywienia. Organizatorka wielu konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania, permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji