Obalamy solne mity, czyli 11 powodów, dla których warto jeść sól
Sól ostatnimi czasy została mocno oczerniona, a tak naprawdę możnaby było napisać o niej list pochwalny.
Sól jest niezbędna do życia, jeśli pozbawimy krew soli, to od razu zaczyna krzepnąć i może dojść do rozpadu erytrocytów, co powoduje na przykład zator w żyłach. Sól sprzyja również regeneracji komórek w organizmie. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie, przyspiesza przemianę materii, utrzymuje odpowiednią ilość wody w naczyniach krwionośnych, tkankach i komórkach oraz niszczy zarazki i leczy wiele dolegliwości. Oto fakty na jej temat:
- Jest „paliwem” dla układu nerwowego – pomaga w transmisji impulsów w układzie nerwowym. Ponadto świetnie się sprawdza w chwilach stresu. Odgrywa znaczącą rolę w leczeniu zaburzeń emocjonalnych. Tylko w dobrze nawodnionym organizmie, gdy poziom sodu jest na odpowiednim poziomie, to tryptofan – który jest bardzo małym aminokwasem – jest w stanie dotrzeć do mózgu i zostać wykorzystany do produkcji serotoniny, melatoniny oraz tryptaminy. Te neuroprzekaźniki mają działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne.
- Składniki mineralne zawarte w dobrej soli są bardzo dobrze wchłaniane, co niesie ze sobą korzyści dla układu kostnego, sercowo-naczyniowego i gospodarki elektrolitowej.
- Reguluje tempo uderzeń serca – stabilizuje rytm skurczów serca, normuje ciśnienie krwi (o ile organizm jest dobrze nawodniony) oraz reguluje puls.
- Równoważy poziom cukru we krwi – jej zbyt niskie spożycie prowadzi do zwiększonej insulinooporności. Wystarczy przez tydzień być na diecie niskosodowej, aby u osób zdrowych to zaobserwować. Badanie przeprowadzone w Australii na osobach cierpiących na cukrzycę wykazało, że największe ryzyko zgonu odnotowano zarówno u osób, które spożywają najmniej, jak i najwięcej soli.
Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.
- Najważniejszy jest umiar, ponieważ szkodzi zarówno jej brak i nadmiar – duży niedobór może spowodować odwodnienie, osłabienie, apatię i zwiększyć podatność na stres. Wywołuje bóle głowy, mięśni i zakłóca pracę serca. Dzienne zapotrzebowanie organizmu to trzy łyżeczki. Przekroczenie tej ilości spowoduje nadmiar sodu w organizmie, co może z kolei podwyższyć ciśnienie krwi , podrażnić żołądek czy zakłócić prace nerek.
- Wspomaga przyswajanie składników odżywczych przez ścianki jelita – chlorek sodu aktywuje enzymy trawienne, tj. amylazę, która jest obecna w ślinie – sód jest niezbędny do trawienia i absorpcji pożywienia.
- Bez soli zaburzamy istotnie równowagę elektrolitową między sodem, potasem i magnezem. Ponadto narażamy się na schorzenia takie, jak: dna moczowa, skurcze mięśni czy zatrzymywanie wody. Niedobory mogą również negatywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu, gdy na skutek stresu mamy zaburzoną pracę nadnerczy.
- Ułatwia oczyszczanie płuc i nosa w czasie infekcji, jak również pomaga walczyć z alergią – rozrzedza śluz zalegający w płucach i zatokach, a także pomaga powstrzymać kaszel (wystarczy położyć sól na język, aż się rozpuści). Cechuje ją działanie antyhistaminowe (warto wypić szklankę lub dwie wody i potem położyć kilka ziarenek soli na języku).
- Używana zewnętrznie, wiąże wodę, a więc nawilża, ujędrnia i wygładza, a nie jak powszechnie się zwykło sądzić wysusza. Sól pochodząca z kopalni, solankowych źródeł, nielicznych jeszcze czystych mórz czy nasza rodzima kłodawska to mieszanka przeróżnych, najzdrowszych i znakomicie przyswajalnych minerałów. Są w niej m.in. chlorek sodu, magnezu, siarczany, węglany, bromki, a nawet śladowe ilości złota, które odmładzają skórę. Wiele z tych substancji zabija bakterie, wirusy i grzyby. To dlatego słona woda ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antygrzybicze. Sól dostarcza tych cennych elementów, „wpychając je” w głąb skóry. Półgodzinna kąpiel solankowa w wannie oczyszcza skórę i poprawia samopoczucie. W przeciwieństwie do normalnej kąpieli, podczas której wilgoć ucieka ze skóry, solanka wytwarza na niej płaszcz ochronny. Minerały wnikają do wnętrza naskórka, u uciekają z niej toksyny.
- Zapobiega bezsenności – sole mineralne uspokajają system nerwowy. W tym przypadku zaleca się ją pić przed snem
- Bez soli człowiek nie przyswajałby składników odżywczych i miałby problem z trawieniem prawie wszystkiego.
Inne funkcje soli w organizmie:
– reguluje gospodarkę wewnątrzkomórkową,
– jest niezbędna dla pracy nerek, aby wspomóc je w wydalaniu nadmiaru kwasów z moczem,
– utrzymuje serotoninę i melatoninę na odpowiednim poziomie,
– komórki potrzebują jej do wytworzenia energii,
– zapobiega skurczom mięśni oraz zwiększonemu wytwarzaniu śliny,
– pomaga w nietrzymaniu moczu. Brak soli powoduje osłabienie szyjki pęcherza moczowego,
– utrzymuje odpowiednie napięcie mięśniowe oraz siłę mięśni,
– utrzymuje prawidłową strukturę kości. Gdy brakuje wody i soli to tracimy wapń, a co gorsza, nie przyswajamy tego którego dostarczamy z jedzeniem,
– sól w połączeniu z wodą jest świetnym środkiem moczopędnym.
Uwaga na zbyt niski poziom sodu
Zbyt niski poziom soli w organizmie ma wpływ na funkcjonowanie wielu hormonów, wydzielanie enzymów, morfologię krwi. Naukowcy zebrali 167 opracowań naukowych i wyciągnęli z nich wnioski, że u osób, które zmniejszały spożycie soli znacząco wzrastał poziom reniny (który wywołuje skurcz naczyń, sprzyja tworzeniu się zakrzepów i zawałów), aldosteronu, noradrenaliny, adrenaliny oraz cholesterolu i trójglicerydów.
Dlaczego warto pić wodę z odrobiną soli?
Woda w połączeniu z solą działa jak naturalny antyoksydant, oczyszczając organizm z toksyn. Jeśli brakuje soli to organizm do procesów oczyszczania użyje np. tryptofanu i tyrozyny (aminokwasów). Okresowe poranne picie wody ze szczyptą soli w celu oczyszczenia organizmu i wielu innych korzyści zdrowotnych jest stosowane w tradycyjnej medycynie wschodniej i ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Dzięki wyjątkowemu połączeniu wody z solą powstaje nowa struktura, dużo lepiej wchłanialna przez organizm, między innymi dlatego, że jony dodatnie w soli wiążą się z ujemnymi w cząsteczkach wody i odwrotnie.
Woda z solą to:
• Lepsze nawodnienie – woda dużo lepiej jest wchłaniana i wykorzystywana przez organizm.
• Lepsze trawienie – taka mieszanka pobudza enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego przez co przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
• Oczyszczenie czyli detoks – usuwa toksyny z organizmu, ma właściwości przeciwbakteryjne.
• Mineralizacja – składniki mineralne zawarte w dobrej soli są bardzo dobrze wchłaniane. Korzyści dla układu kostnego, sercowo-naczyniowego i gospodarki elektrolitowej.
• Pomoc na bezsenność – sole mineralne uspokajają system nerwowy. W tym przypadku zaleca się ją pić przed snem.
Barbara Fołda – technolog żywienia z ponad 30-letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu, autorka licznych artykułów na temat zdrowego żywienia. Organizatorka wielu konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania, permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl