Brytyjska tiktokerka miała dość wysokich cen masła. Pokazała, jak robi je w domu przy użyciu jednego składnika

Odkąd ceny masła, jak i wielu innych produktów spożywczych, drastycznie wzrosły wielu z nas musi pogodzić się ze stale szczuplejącym portfelem albo zrezygnować z ulubionych produktów. Jednak brytyjska tiktokerka Sass Bakes wzięła sprawy w swoje ręce. Na swoim profilu na Tiktoku pokazała, jak robi własne masło.

Brytyjska tiktokerka Suss Bakes robi własne masłoBrytyjska tiktokerka Sass Bakes robi własne masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Emily, znana na Tiktoku jako Sass Bakes, nie jest zwykłą amatorką. Prowadzi bowiem własną cukiernię w jednej z miejscowości hrabstwa West Sussex.

Jak zrobić masło?

Jak radzi Emily, do zrobienia masła potrzeba tylko dużego opakowania śmietany kremówki i szejkera bądź zwykłego słoika. Potem należy potrząsać słoikiem do czasu, aż śmietana mocno zgęstnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

- Będziesz miał wrażenie, że zaraz odpadną ci ręce i że śmietana już bardziej nie zgęstnieje - naprawdę zgęstnieje, nie przestawać - radzi tiktokerka.

- Jeśli tłuszcz zaczął już zbijać się w bryłki, to znak, że jesteśmy blisko – dodaje Emily.

Kiedy tłuszcz całkowicie się oddzieli, w słoiku pozostanie wodnista maślanka. Sass Bakes sugeruje, żeby jej nie wylewać. Można użyć jej do przygotowania amerykańskich placuszków pancakes lub do koktajli.

Z powstałego masła, rękami uformuj kulkę i postaraj się wycisnąć z niego resztę płynu. Potem opłukaj je pod bieżącą, koniecznie zimną, wodą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji