Bruschetta – co to jest i jak zrobić?

Niby nic, a jednak coś fantastycznego. Pieczywo, oliwa z oliwek, czosnek, pomidory i bazylia – tylko tyle potrzeba, by stworzyć najpopularniejszą włoską przekąskę, której smak na długo zapada w pamięć. Bruschetta, bo o niej mowa, może pojawić się w twoim domu, kiedy tylko zechcesz. Zobacz, czym charakteryzuje się to danie i jak je samodzielnie przygotować.

Bruschettę przygotowuje się bardzo szybko Bruschettę przygotowuje się bardzo szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fabiomax

Bruschetta – co to takiego?

Bruschetta to włoska przekąska, której wymówienie nazwy może wzbudzić więcej problemów niż jej przygotowanie. Wbrew pierwszemu skojarzeniu, nie mówimy "bruszczetta", ale "brusketta". Teraz już będzie tylko prościej!

Bruschetta to nic innego, jak grzanka posmarowana czosnkiem i oliwą z oliwek przykryta sałatką z pomidora i bazylii. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka na wszelkiego rodzaju spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi. Nie tylko doskonale smakuje, ale również bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Ogromną zaletą tej przekąski jest również jej wielkość. Po małe kromeczki z większą chęcią wszyscy sięgają, więc z pewnością bruschetta będzie kulinarnym zwycięstwem bez względu na okazję, z jakiej została przygotowana.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Bruschettę przygotowuje się bardzo szybko, jednak nie powinniśmy traktować jej po macoszemu. Aby zrobić najprostszą włoską przystawkę, konieczne są wysokiej jakości składniki. Tylko wtedy jej smak będzie satysfakcjonujący.

Czego potrzebujemy do przygotowania bruschetty?

Podstawowa wersja tego dania to bruschetta al pomodoro. Można ją spotkać w każdej włoskiej restauracji, a także w wielu pizzeriach. Łączy w sobie wszystko, co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni włoskiej: pomidory, oliwę i bazylię.

Aby zrobić najlepszą bruschettę, potrzebujemy:

  • dojrzałych i świeżych pomidorów – pamiętajmy, by pomidory do bruschetty były jak najbardziej mięsiste, by miały niewiele pestek. Powinny być pachnące i smaczne, więc najlepiej danie to przygotowywać w okresie sezonu na pomidory, czyli latem;
  • bazylii – najlepiej, by była świeża, zerwana prosto z krzaczka. Warto wiedzieć, że listków nie powinniśmy kroić, najlepiej poszarpać je palcami na drobne cząstki;
  • oliwy z oliwek – nie może to być oliwa z najniższej półki, bo danie będzie niesmaczne w takiej wersji. Powinna to być dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin;
  • pieczywa – najlepiej, by był to chleb na zakwasie albo ciabatta, ewentualnie bagietka; po przypieczeniu pieczywo powinno być chrupkie z zewnątrz, a miękkie w środku;
  • czosnku – świeże ząbki czosnku, które można łatwo wetrzeć w grzankę albo połączyć z oliwą. W zależności od tego, czy lubimy bardziej wyraziste smaki, czy mniej, możemy dodać dowolną ilość czosnku.

Przepis na bruschettę al pomodoro

Składniki:

  • kilka kromek pieczywa, najlepiej na zakwasie, ewentualnie bagietki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1-2 duże pomidory z małą ilością pestek, a dużą miąższu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kilka listów bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności warto przygotować pomidorową sałatkę. Pomidory należy dobrze umyć. Można je sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
  2. Jeśli pomidory są mięsiste i nie mają wielu pestek, kroimy je w drobną kostkę. Jeśli mają więcej pestek, przed pokrojeniem warto wybrać je np. łyżeczką.
  3. Do pomidorów dodajemy drobno porwane listki bazylii. Lekko skrapiamy je oliwą, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  4. Przystępujemy do przygotowania pieczywa.Tak naprawdę jest kilka wersji przygotowania pieczywa do bruschetty.
  5. Kromki powinny być niewielkie, więc w przypadku chleba warto przekroić je na pół. Można je od razu posmarować oliwą, a następnie podpiec na rozgrzanej patelni, w piekarniku, tosterze albo na grillu. Można je też najpierw przypiec, a dopiero potem posmarować oliwą.
  6. Pieczywo powinno być po przypieczeniu natarte czosnkiem. Można go wetrzeć w chrupiące kromki albo przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą i dopiero rozsmarować na ich powierzchni.
  7. Ciepłe grzanki przekładamy na talerz, a na ich powierzchni układamy pomidorową sałatkę. Dekorujemy pojedynczym liściem bazylii. Podajemy od razu.

Bruschetta jest daniem, które może mieć różne wariacje. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej inne składniki. Można spotkać wersje z kaparami, mozzarellą, parmezanem, a nawet szynką parmeńską czy pieczarkami. Bruschetta sprawdzi się w różnej postaci i właściwie o każdej porze, dlatego przystawka ta jest bardzo uniwersalna i każdy może stworzyć taką, która będzie mu najbardziej odpowiadała.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów