Szybki i tani koszyk piknikowy

Przed nami kolejny tej wiosny długi weekend, a więc i kolejna okazja, by zapakować jedzenie i ruszyć z nim na łono natury. Co włożyć do koszyka, by uczta zadowoliła wszystkich biesiadników, a nie zrujnowała portfela i nie wymagała wielogodzinnych przygotowań? Podpowiadamy.

Kosz piknikowy Kosz piknikowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Magda Bukowska

Sałatka w plenerze

Ogromny wybór wszystkiej maści pudełek do pakowania żywności sprawia, że dziś możemy zabrać ze sobą niemal każde danie, bez obaw, że się pogniecie lub pocieknie nam w plecaku. Warto skorzystać z tej opcji i na piknik zabrać ze sobą sałatki. Choć warzywa mocno podrożały, wciąż należą do najtańszych produktów spożywczych. Przygotowanie sałatki nie wymaga też zbyt wiele czasu. W wersji piknikowej postawmy przede wszystkim na trwałe, mało soczyste warzywa, które nie podejdą szybko wodą i nie zaczną więdnąć np. fasolkę szparagową czy kalafior. Sos warto zapakować osobno i dodać tuż przed jedzeniem.

W upalne dni z pewnością nie zabraknie też amatorów na sałatkę owocową. Jeśli danie ma przetrwać w dobrym stanie kilka godzin, zrezygnujmy z owoców zawierających dużo wody jak np. arbuz. Lepiej sprawdzi się pokrojone w kostkę jabłko, całe winogrona, borówka amerykańska czy cząstki mandarynki. Owoce można podać z lekkim sosem na bazie soku z cytryny i miodu.

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Grillowane lub pieczone mięso

Podczas pikników często przygotowujemy ognisko lub rozpalamy grilla. Jeśli jednak w trakcie wycieczki, nie będziemy dysponować niczym takim, przygotujmy dania z rusztu w domu. Najlepiej takie, które na zimno smakują równie dobrze, jak prosto z patelni. Grillowana lub pieczona pierś z kurczaka to idealna propozycja na piknik. Nie tylko pyszna, niedroga i szybka w przygotowaniu, ale też uniwersalna w podaniu. Można ją zjeść samą, potraktować jako wkład do kanapki, dodatek do sałatki, czy wykorzystać do zrobienia nadzienia do fantastycznych piknikowych tortilli. W upieczone placki poza mięsem, możemy zawinąć kilka listków sałaty, parę plasterków ogórka lub pomidora i kilka oliwek.

Piknikowa zapiekanka

Nie bez powodu pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań na wynos. Można ją zjeść wszędzie, nie potrzeba do tego sztućców, a dzięki dziesiątkom składników, każdy znajdzie taką jaką lubi. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w piknikowe jedzenie zaopatrzyć się w pizzerii, jednak znacznie tańszym, zdrowszym, a często też smaczniejszym sposobem, będzie przygotowanie własnego placka, na bazie drożdżowego ciasta. Tylko od nas zależy co do niego dodamy. Oczywiście zwykle jest to ser i rozmaite warzywa.

Co ważne na jednym placku możemy ułożyć rożne kombinacje dodatków. Po upieczeniu, placek kroimy, czekamy aż przestygnie i pakujemy do plastikowych pojemników. Dzięki temu zachowa kształt i nie wyschnie. Butelka ketchupu lub innego sosu i danie piknikowe - smaczne, sycące i tanie - gotowe!

Przekąski na piknik
Przekąski na piknik © Adobe Stock
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany