Szybki i tani koszyk piknikowy
Przed nami kolejny tej wiosny długi weekend, a więc i kolejna okazja, by zapakować jedzenie i ruszyć z nim na łono natury. Co włożyć do koszyka, by uczta zadowoliła wszystkich biesiadników, a nie zrujnowała portfela i nie wymagała wielogodzinnych przygotowań? Podpowiadamy.
Sałatka w plenerze
Ogromny wybór wszystkiej maści pudełek do pakowania żywności sprawia, że dziś możemy zabrać ze sobą niemal każde danie, bez obaw, że się pogniecie lub pocieknie nam w plecaku. Warto skorzystać z tej opcji i na piknik zabrać ze sobą sałatki. Choć warzywa mocno podrożały, wciąż należą do najtańszych produktów spożywczych. Przygotowanie sałatki nie wymaga też zbyt wiele czasu. W wersji piknikowej postawmy przede wszystkim na trwałe, mało soczyste warzywa, które nie podejdą szybko wodą i nie zaczną więdnąć np. fasolkę szparagową czy kalafior. Sos warto zapakować osobno i dodać tuż przed jedzeniem.
W upalne dni z pewnością nie zabraknie też amatorów na sałatkę owocową. Jeśli danie ma przetrwać w dobrym stanie kilka godzin, zrezygnujmy z owoców zawierających dużo wody jak np. arbuz. Lepiej sprawdzi się pokrojone w kostkę jabłko, całe winogrona, borówka amerykańska czy cząstki mandarynki. Owoce można podać z lekkim sosem na bazie soku z cytryny i miodu.
Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Grillowane lub pieczone mięso
Podczas pikników często przygotowujemy ognisko lub rozpalamy grilla. Jeśli jednak w trakcie wycieczki, nie będziemy dysponować niczym takim, przygotujmy dania z rusztu w domu. Najlepiej takie, które na zimno smakują równie dobrze, jak prosto z patelni. Grillowana lub pieczona pierś z kurczaka to idealna propozycja na piknik. Nie tylko pyszna, niedroga i szybka w przygotowaniu, ale też uniwersalna w podaniu. Można ją zjeść samą, potraktować jako wkład do kanapki, dodatek do sałatki, czy wykorzystać do zrobienia nadzienia do fantastycznych piknikowych tortilli. W upieczone placki poza mięsem, możemy zawinąć kilka listków sałaty, parę plasterków ogórka lub pomidora i kilka oliwek.
Piknikowa zapiekanka
Nie bez powodu pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań na wynos. Można ją zjeść wszędzie, nie potrzeba do tego sztućców, a dzięki dziesiątkom składników, każdy znajdzie taką jaką lubi. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w piknikowe jedzenie zaopatrzyć się w pizzerii, jednak znacznie tańszym, zdrowszym, a często też smaczniejszym sposobem, będzie przygotowanie własnego placka, na bazie drożdżowego ciasta. Tylko od nas zależy co do niego dodamy. Oczywiście zwykle jest to ser i rozmaite warzywa.
Co ważne na jednym placku możemy ułożyć rożne kombinacje dodatków. Po upieczeniu, placek kroimy, czekamy aż przestygnie i pakujemy do plastikowych pojemników. Dzięki temu zachowa kształt i nie wyschnie. Butelka ketchupu lub innego sosu i danie piknikowe - smaczne, sycące i tanie - gotowe!