Brownie - ciastka mocno czekoladowe
Trudno sobie wyobrazić lepszy deser dla miłośników czekolady. Brownie czyli klasyczne amerykańskie ciasto z dużą ilością czekolady. Jest ciężkie i wilgotne. Doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych. kach przygotować brownie? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
- 1 kostka (20 dag) masła
- 10 dag mąki
- 30 dag cukru
- 6 jajek
- 5 dag wyłuskanych włoskich orzechów
Przepis
- Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę. Do masy wmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami.
- Spód blachy (60 x 35 cm) wyłóż pergaminem.
- Wlej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200°C. Ostudź, wyjmij z blachy i usuń papier. Pokrój na kwadraty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl