Brokuły obniżają ryzyko raka płuc u palaczy
Brokuły i inne spokrewnione z nimi warzywa obniżają ryzyko raka płuc u osób palących papierosy, a zwłaszcza u byłych palaczy - informuje serwis internetowy EurekAlert.
Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo (stan Nowy Jork) przeprowadzili badania wśród pacjentów chorych na raka płuca oraz wśród zdrowych osób dobranych ze względu na nałóg palenia. W obu grupach zebrano dane na temat spożycia brokuł oraz innych spokrewnionych z nimi warzyw kapustnych, jak kalafior czy sama kapusta. Brano też pod uwagę formę, w jakiej je spożywano - na surowo lub po ugotowaniu. W analizie uwzględniono również to, czy pacjent był palaczem oraz ile i jak długo palił.
Okazało się, że u palaczy jedzenie kapustnych obniżało ryzyko raka płuca o 20-55 proc. - zależnie od postaci, w jakiej je spożywano, oraz ilości wypalanych papierosów i czasu trwania nałogu. Na przykład, u osób aktualnie palących ryzyko raka płuc obniżały tylko surowe warzywa kapustne. Nie zaobserwowano natomiast, by podobny efekt ochronny miało ogólnie jedzenie większych ilości warzyw i owoców.
Szczegółowa analiza ujawniła, że dieta bogata w brokuły i inne kapustne najlepiej chroniła przed dwoma typami raka płuc - rakiem drobnokomórkowym oraz płaskonabłonkowym. Występują one przeważnie u osób palących duże ilości papierosów.
Wyniki te zaprezentowano na siódmej dorocznej, międzynarodowej konferencji American Association for Cancer Research, dotyczącej badań nad metodami prewencji raka.
Jak przypominają autorzy badań, liczne doświadczenia dowodzą, że dieta bogata w brokuły i inne kapustne może chronić przed zachorowaniem na raka. Najnowsza praca wskazuje, że dotyczy to również osób palących, którym trudno zerwać z nałogiem. Choć najwięcej korzyści mogą odnieść ci, którzy rzucili palenie.
Naukowcy podkreślają zarazem, że wyniki te nie mogą być na razie podstawą do formułowania zaleceń zdrowotnych. Najpierw trzeba je potwierdzić w innych badaniach.
(PAP)