Boże Narodzenie bez dodatkowych kilogramów. Jest na to sposób
Boże Narodzenie to czas, w którym przybywają nam niechciane kilogramy. Podpowiadamy, jak można spędzić te wyjątkowe dni w roku, aby nie martwić się niestrawnością ani nadwagą.
Aby zminimalizować efekty uboczne, jakie niesie ze sobą świętowanie, warto dokładnie przemyśleć, co znajdzie się na świątecznym stole. Oto kilka trików, które sprawią, że spędzisz święta lekko i przyjemnie.
Jak jeść zdrowo w święta?
Zamiast smażyć rybę w dużej ilości oleju, postaw na grillowanie lub gotowanie na parze. Pozwoli to rybie zachować cenne składniki odżywcze, a ty unikniesz zbędnych kalorii. Popijaj posiłki kompotem z suszu lub sokiem buraków, aby nie narażać się na wzdęcia.
Ważne jest, żeby dania były przyprawione ziołami wspomagającymi trawienie. Wśród nich znajdziesz m.in.: imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek, lubczyk, miętę, szałwię, cząber, jałowiec, kminek i cynamon. To właśnie tymi przyprawami zwykle pachną święta.
Statystycznie Polacy zjadają około 2500 kcal w trakcie wigilijnej kolacji. Możesz tego uniknąć zamieniając np. olej w śledziach na śmietanę, czy nie dodając śmietany do zupy grzybowej.
Pamiętaj również, żeby porcje nakładać na mały talerz, dzięki czemu zjesz mniej i unikać stresujących rozmów – to stres podnosi poziom kortyzolu, co pobudza produkcję glukozy, a jej nadmiar zamienia się w niechcianą tkankę tłuszczową.
Zobacz także: Wegański "śledzik" na Wigilię. Trudno się zorientować
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl