Borówka leśna czy żurawina?

Oba owoce są bardzo podobne - małe, czerwone, lekko cierpkie w smaku kuleczki. Borówka brusznica rośnie powszechnie w naszych lasach. W Polsce dziko rośnie także żurawina błotna, jednak krzewinki występują tylko na torfowiskach. W gastronomii wykorzystywana jest jednak przede wszystkim pochodząca z Ameryki żurawina wielkoowocowa, która powoli wypiera naszą rodzimą borówkę leśną. Czy to tylko nowa moda, czy faktycznie są względu przemawiające za zastępowaniem borówki żurawiną?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Skarby lasu

Obraz
© 123RF.COM

Oba owoce są bardzo podobne - małe, czerwone, lekko cierpkie w smaku kuleczki. Borówka brusznica rośnie powszechnie w naszych lasach. W Polsce dziko rośnie także żurawina błotna, jednak krzewinki występują tylko na torfowiskach. W gastronomii wykorzystywana jest jednak przede wszystkim pochodząca z Ameryki żurawina wielkoowocowa, która powoli wypiera naszą rodzimą borówkę leśną. Czy to tylko nowa moda, czy faktycznie są względu przemawiające za zastępowaniem borówki żurawiną?

O porównanie obu owoców poprosiliśmy specjalistkę ds. żywienia człowieka z z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku, Ewelinę Wieczorek.

/ 9Wartości odżywcze żurawiny

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce żurawiny zawierają dużo witamin, przede wszystkim witaminę C - 14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę. Jeśli mowa o minerałach, owoce te są bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor i sód. Ponadto żurawina to świetne źródło błonnika - szklanka żurawiny zawiera 3,5 g błonnika, czyli tyle, ile dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę - i kwasy organiczne. Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze - antocyjany, karotenoidy i flawonoidy.

/ 9Wartości odżywcze borówki

Obraz
© 123RF.COM

Borówka leśna zwana również brusznicą, to bogactwo przede wszystkim witaminy C, która przyczynia się do poprawy układu odpornościowego oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także witaminy B1, B2 i PP. Jeśli mowa o innych substancjach, borówka czerwona posiada w swoim składzie glikozydy, kwasy organiczne, garbniki katechinowe i antocyjany.

/ 9Właściwości prozdrowotne żurawiny

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością żurawiny jest jej dezynfekujący wpływ na drogi moczowe. Naukowcy są zdania, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując ich rozwój.

Bardzo silne antyoksydanty obecne w żurawinie (w tym witaminy C i E) spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, a także zapobiegają chorobom Parkinsona i Alzheimera.

Znane jest też działanie żurawiny w profilaktyce chorób zębów i przyzębia, dzięki bakteriobójczemu działaniu fruktozy i procyjanidynów. Związki te wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł. Liczba bakterii w jamie ustnej jest mniejsza, wolniej narasta płytka nazębna. Żurawina nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.

/ 9Właściwości prozdrowotne żurawiny

Obraz
© 123RF.COM

Wspomniane procyjanidyny, czyli bardzo silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworu. Badania naukowców wskazują, że żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, płuc, jamy ustnej, prostaty oraz białaczki.

Bogactwo flawonoidów z kolei sprawia, że żurawina pozytywnie wpływa na układ krążenia. Zmniejsza się ciśnienie krwi oraz podnosi poziom "dobrego" cholesterolu.

Zdaniem naukowców, żurawina może odgrywać dużą rolę w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Badania wykazały, że substancje owoców żurawiny uniemożliwiają bakteriom Helicobacter pylori przyleganie do ścianek narządów układu pokarmowego.

/ 9Właściwości prozdrowotne borówki

Obraz
© Shutterstock.com

Stosowanie borówki zaleca się na wiele dolegliwości. W lecznictwie doceniono właściwości tego owocu i jego liści. Brusznica to, podobnie jak żurawina, doskonały specyfik na choroby układu moczowego. Wykazuje działanie dezynfekujące. Niezwykle ważna jest rola brusznicy w zapaleniach i zakażeniach dróg moczowych i nerek oraz w kamicy nerkowej. Dzięki działaniu moczopędnemu przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi.

Borówkę czerwoną powinno się stosować w czasie problemów z układem pokarmowym, dzięki właściwościom odkażającym i przeciwbakteryjnym. Znajdujące się w niej garbniki mają działanie ściągające, zaś kwas salicylowy przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych.

/ 9Przeciwwskazania

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na obecność szczawianów w żurawinie, przeciwwskazaniem do jej spożywania jest kamica nerkowa i osteoporoza, szczawiany utrudniają bowiem wchłanianie wapnia. W przypadku borówki czerwonej jest podobnie - zawiera ona sporo kwasu szczawiowego i nie powinna być spożywana przez ludzi, u których wydalanie szczawianów z organizmu jest upośledzone.

/ 9Zastosowanie w sztuce kulinarnej

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako słodka przekąska. Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję śniadaniowego musli lub wykorzystać jako składnik sosów, dodatek do mięs. Dobrze smakują również ciasta z żurawiną.

Owoce borówki brusznicy to idealny składnik na przetwory. Dżem z brusznicy zachwyca smakiem i bogactwem właściwości. Warto spróbować połączenia: pieczone jabłka + brusznica. W Polsce, z owoców borówki (najlepiej z dodatkiem gruszki) robi się galaretki do ciemnych mięs i dziczyzny. Galaretka borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland. Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny.

Żurawina powoli wypiera naszą rodzimą borówkę brusznicę. Czerwone borówki są bardziej wytrawne, dlatego pasują do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Żurawiny z kolei mają większe i nieco bardziej mięsiste owoce. Nadają się zatem zarówno do wytrawnych sosów, jak i do słodkich wypieków. Żurawinę gotuje się zdecydowanie krócej niż borówkę, wystarczy podgrzewać ją dopóki nie zacznie pękać. Zbyt długo gotowane owoce niestety nabierają gorzkawego posmaku.

/ 9Podsumowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Jak widać różnice między borówką, a żurawiną są niewielkie. Co najważniejsze oba owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych i mają korzystny wpływ na organizm. Jeśli więc nie ma przeciwwskazań do ich stosowania, warto sięgać jak najczęściej po jedne i drugie.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja