Trwa ładowanie...
d2xn9rt

Bogaty rosół

Przepis

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Jednak ugotowanie esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw to wcale nie jest taka prosta sprawa. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Zobaczcie nasz przepis na rosół na bogato.

d2xn9rt
3.9
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kura lub kurczak
  • 1 korpus z kaczki
  • 1 skrzydło gęsi
  • 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń)
  • 3 listki laurowe
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g włoszczyzny
  • 3 suszone grzyby
  • sól do smaku
Przepis

Osuszamy i myjemy mięso oraz odcinamy kuper z kurczaka. Korpusy kaczek także odcinamy od kuprów i usuwamy tłuszcz (można go przetopić i używać jak smalcu). Myjemy i obieramy całą włoszczyznę. Przekrojoną na pół cebulę opalamy. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą (aby przykryła mięso), dodajemy przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotujemy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Przecedzamy rosół i schładzamy go (aby usunąć cały tłuszcz). Życzymy smacznego!

Bogaty rosół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2xn9rt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xn9rt
d2xn9rt
d2xn9rt
d2xn9rt
Więcej tematów
d2xn9rt