Trwa ładowanie...

Błonnik gryczany. Poznaj jego niezwykłą moc

Cechuje się wysoką zawartością błonnika, zawiera niewiele węglowodanów, a jednocześnie wiele przeciwutleniaczy. Błonnik gryczany, bo o nim mowa, warto poznać bliżej i wprowadzić do swojej diety. Co ciekawe łuski gryki, z których jest wytwarzany, były stosowane jako wypełnienie do poduszek i materaców dla alergików. Jednak badania pokazały, że stanowi także doskonałe uzupełnienie diety i idealnie pasuje jako dodatek do jogurtów, koktajli, słodkich wypieków i pieczywa.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Błonnik gryczany. Poznaj jego niezwykłą mocŹródło: iStock.com
d1w40yr
d1w40yr

Błonnik gryczany, podobnie jak inne błonniki pokarmowe zawiera substancje, których organizm człowieka nie trawi, ani nie wchłania. Jednak jego charakterystyczną cechą jest pęcznienie pod wpływem wody, dzięki czemu dłużej czujemy się syci, a nasze jelita pobudzają się do działania.

Ludzie od dziesiątków lat zdawali sobie sprawę z cennych właściwości gryki, jednak do tej pory wykorzystywano tylko środkową część nasion, a zewnętrzną łuskę, traktowano jako odpad. Podczas przemiału gryki na kaszę produktem ubocznym są otręby i to z nich powstaje błonnik gryczany. Właśnie w łusce gryki znajduje się najwięcej wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i potas, a także pokaźną dawkę witamin z grupy B.

Ale mielone łuski gryki to przede wszystkim źródło błonnika – w 100 g zawartych jest aż ok. 80 g tego składnika i tylko 3 proc. węglowodanów. Właśnie dlatego błonnik gryczany jest produktem niskokalorycznym. A dzięki temu, że w większości nie jest trawiony przez ludzki organizm, pomaga pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Reguluje czynności przewodu pokarmowego, poprawia pracę jelit, usuwając wzdęcia i zaparcia. Sprzyja także redukcji masy ciała, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi. Składniki zawarte w mielonej łusce gryki pomagają zadbać o stan naszej skóry, a także zapanować nad stresem

d1w40yr

Jak stosować błonnik gryczany? Doskonale sprawdzi się jako składnik napojów, koktajli czy jogurtów. Można dodawać go także do ciasteczek, ciast i pieczywa. Przed spożyciem posiłku z dodatkiem mielonych łusek gryki należy dokładnie całość wymieszać. Co ważne nie należy przyjmować więcej niż 3 łyżeczki dziennie błonnika gryczanego i zachować szczególną ostrożność w podawaniu go dzieciom.

Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj