Błonnik gryczany. Poznaj jego niezwykłą moc
Cechuje się wysoką zawartością błonnika, zawiera niewiele węglowodanów, a jednocześnie wiele przeciwutleniaczy. Błonnik gryczany, bo o nim mowa, warto poznać bliżej i wprowadzić do swojej diety. Co ciekawe łuski gryki, z których jest wytwarzany, były stosowane jako wypełnienie do poduszek i materaców dla alergików. Jednak badania pokazały, że stanowi także doskonałe uzupełnienie diety i idealnie pasuje jako dodatek do jogurtów, koktajli, słodkich wypieków i pieczywa.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Błonnik gryczany, podobnie jak inne błonniki pokarmowe zawiera substancje, których organizm człowieka nie trawi, ani nie wchłania. Jednak jego charakterystyczną cechą jest pęcznienie pod wpływem wody, dzięki czemu dłużej czujemy się syci, a nasze jelita pobudzają się do działania.
Ludzie od dziesiątków lat zdawali sobie sprawę z cennych właściwości gryki, jednak do tej pory wykorzystywano tylko środkową część nasion, a zewnętrzną łuskę, traktowano jako odpad. Podczas przemiału gryki na kaszę produktem ubocznym są otręby i to z nich powstaje błonnik gryczany. Właśnie w łusce gryki znajduje się najwięcej wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i potas, a także pokaźną dawkę witamin z grupy B.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ale mielone łuski gryki to przede wszystkim źródło błonnika – w 100 g zawartych jest aż ok. 80 g tego składnika i tylko 3 proc. węglowodanów. Właśnie dlatego błonnik gryczany jest produktem niskokalorycznym. A dzięki temu, że w większości nie jest trawiony przez ludzki organizm, pomaga pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Reguluje czynności przewodu pokarmowego, poprawia pracę jelit, usuwając wzdęcia i zaparcia. Sprzyja także redukcji masy ciała, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi. Składniki zawarte w mielonej łusce gryki pomagają zadbać o stan naszej skóry, a także zapanować nad stresem
Jak stosować błonnik gryczany? Doskonale sprawdzi się jako składnik napojów, koktajli czy jogurtów. Można dodawać go także do ciasteczek, ciast i pieczywa. Przed spożyciem posiłku z dodatkiem mielonych łusek gryki należy dokładnie całość wymieszać. Co ważne nie należy przyjmować więcej niż 3 łyżeczki dziennie błonnika gryczanego i zachować szczególną ostrożność w podawaniu go dzieciom.
Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.