Błonnik gryczany. Poznaj jego niezwykłą moc

Cechuje się wysoką zawartością błonnika, zawiera niewiele węglowodanów, a jednocześnie wiele przeciwutleniaczy. Błonnik gryczany, bo o nim mowa, warto poznać bliżej i wprowadzić do swojej diety. Co ciekawe łuski gryki, z których jest wytwarzany, były stosowane jako wypełnienie do poduszek i materaców dla alergików. Jednak badania pokazały, że stanowi także doskonałe uzupełnienie diety i idealnie pasuje jako dodatek do jogurtów, koktajli, słodkich wypieków i pieczywa.

Mielone łuski gryki to świetne uzupełnienie codziennej diety. Wystarczy łyżeczkę błonnika gryczanego dodać do musli lub jogurtu.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Błonnik gryczany, podobnie jak inne błonniki pokarmowe zawiera substancje, których organizm człowieka nie trawi, ani nie wchłania. Jednak jego charakterystyczną cechą jest pęcznienie pod wpływem wody, dzięki czemu dłużej czujemy się syci, a nasze jelita pobudzają się do działania.

Ludzie od dziesiątków lat zdawali sobie sprawę z cennych właściwości gryki, jednak do tej pory wykorzystywano tylko środkową część nasion, a zewnętrzną łuskę, traktowano jako odpad. Podczas przemiału gryki na kaszę produktem ubocznym są otręby i to z nich powstaje błonnik gryczany. Właśnie w łusce gryki znajduje się najwięcej wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i potas, a także pokaźną dawkę witamin z grupy B.

Ale mielone łuski gryki to przede wszystkim źródło błonnika – w 100 g zawartych jest aż ok. 80 g tego składnika i tylko 3 proc. węglowodanów. Właśnie dlatego błonnik gryczany jest produktem niskokalorycznym. A dzięki temu, że w większości nie jest trawiony przez ludzki organizm, pomaga pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Reguluje czynności przewodu pokarmowego, poprawia pracę jelit, usuwając wzdęcia i zaparcia. Sprzyja także redukcji masy ciała, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi. Składniki zawarte w mielonej łusce gryki pomagają zadbać o stan naszej skóry, a także zapanować nad stresem

Jak stosować błonnik gryczany? Doskonale sprawdzi się jako składnik napojów, koktajli czy jogurtów. Można dodawać go także do ciasteczek, ciast i pieczywa. Przed spożyciem posiłku z dodatkiem mielonych łusek gryki należy dokładnie całość wymieszać. Co ważne nie należy przyjmować więcej niż 3 łyżeczki dziennie błonnika gryczanego i zachować szczególną ostrożność w podawaniu go dzieciom.

Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał